Turul Habsburgic-partea 1

Daca esti pasionat de calatoriile tip circuit, atunci vei gasi interesanta urmatoarea descriere a experientei mele din Europa. L-am numit Turul Europei Centrale sau Turul Habsburgic. Am fost impreuna cu 3 prieteni. Tarile pe care noi le-am tranzitat au apartinut candva de Imperiul Habsburgic (Austro-Ungaria).

Pentru acest circuit, ne-am planificat dinainte cazarile si traseul. Conform Google Maps, urma sa strabatem 3500 km prin Romania, Ungaria, Slovacia, Cehia, Austria, Slovenia, Croatia, Serbia, la care s-a mai adaugat si Bosnia-Herzegovina pe parcurs.

KecskemetAm plecat din Bucuresti. In prima zi ne-am cazat la Kecskemét, oras situat la jumatatea distantei dintre Szeged si Budapesta. O urbe cu o populatie de peste 100.000 locuitori. Desi am ajuns tarziu, am vizitat un pic centrul orasului pe seara. Era foarte linistit. Sunt pietonale interesante cu cladiri restaurate, bine intretinute, cu cateva biserici impunatoare. A doua zi, am mers sa vedem iara centrul. Orasul arata altfel. Era animat. Poate pentru ca era sambata si lumea mergea la cumparaturi, cafenele etc. In zona pietonala se afla un monument circular, marginit de denumirile oraselor din Ungaria si tarile invecinate. Sub aceste denumiri se afla distanta in km. dintre Kecskemét si aceste localitati.

Ne-am continuat drumul spre Bratislava. Ungaria se strabate repede (4-5 ore pe autostrada). Pe drum am oprit sa cumparam vignetta si sa alimentam.

Bratislava

Iata-ne ajunsi in Bratislava, capitala Slovaciei, una dintre cele 4 capitale europene strabatute de Dunare. Prima data am vizitat Castelul Bratislava. Acesta te intampina din departare. Se afla situat pe un deal, langa centrul urbei, in apropiere de podul cu „OZN-ul”(a se vedea in imaginea de mai sus). Sub castel se afla niste tunele „secrete”. Atat de secrete incat am fost si noi pe acolo:). „Hrad-ul”(castel in bratislava 2slovaca) este masiv, cu patru turnuri, marginit in partea nordica de o curte cu o esplanada frumoasa. De la castel ne-am deplasat spre centrul orasului. Este foarte animat. Arhitectura imi aduce aminte de orasele din vestul tarii noastre: Oradea, Arad, Timisoara. Dupa ce am luat toate strazile la pas, ne-am dus la un restaurant pentru a servi ceva. Am cerut ceva traditional slovac. Asa am ajuns sa mancam noi supa crema de usturoi in paine. A fost…interesant. Era o combinatie intre ciorba de burta romaneasca (fara burta) si ciorba de fasole in paine (fara fasole). Desi ne aflam intr-o tara straina, am dat si de romani. La un moment dat am dat peste un sit in care se construia.Interesant era ca muncitorii aveau muzica in timpul programului. Pe langa mine trece un roman care ma intreaba de unde suntem si ce cautam in Bratislava. I-am raspuns ca in vacanta. Nu departe de el se afla o alta romanca venita cu cei doi copii ca sa viziteze capitala slovaca. Ce sa zic. Suntem peste tot dom’le!

Orasul pe care urma sa il vizitam este al 2-lea cel mai mare din Cehia, situat in SE. Tot aici am innoptat.

Drumul a continuat spre Brno. Marele avantaj este Spatiul Schengen. Treversezi frontierele de stat cam cum treversez eu granita dintre Teleorman si Giurgiu cand merg acasa.Spilberk Atunci cand intri in Brno, nu crezi ca vei ajunge intr-un oras frumos. Inaintand spre centru, pesisajul se schimba. Cladirile sunt impunatoare, cu o arhitectura specifica acestei zone europene. Influenta austriaca isi face simtita prezenta. Centrul este marginit de Castelul Spilberk. Acesta domina orasul de la inaltime. Fotografia este realizata acolo. De asemenea, regasim in centru o biserica gotica spectaculoasa (Catedrala Sfintii Petru si Pavel). La cazare, am dat peste ceva foarte familiar noua, romanilor.Andreea Raducan Un nume al sportului romanesc ce ne-a facut cinste in competitiile de gimnastica internationale. Stiti cine e? Ati ghicit. Este Andreea Raducan. Fotografia ei cu semnatura se aflau pe un avizier la intrarea in hotel. Urmatoarea zi urma sa ne indreptam spre Austria. Pana acum am strabatut 4 tari, Romania, Ungaria, Slovacia si Cehia. Urmatoarea zi am luat micul dejun la hotel si am plecat spre Austria. Drumul ne-a dus catre un mic oras situat la granita dintre Cehia si tara lui Mozart, Břeclav. Parca orice localitate din Cehia are un farmec aparte. Aici am alimentat. Peisajul incepea usor usor sa se schimbe cu cate ne apropiam de Alpi. Devenea tot mai impadurit si ondulat.

In urmatoarea scriere, Turul Habsburgic-partea a 2-a, va voi povesti intamplarile petrecute in Austria si Slovenia. Cum am ajuns noi sa vizitam cea mai mare pestera de gheata din Europa sau intamplari amuzante din Slovenia. Nu ratati!

Calatoria este probabil cea mai frumoasa poveste! Traieste-o!

5 gânduri despre „Turul Habsburgic-partea 1

  1. Bravo, Cristi, felicitari pentru inaugurarea blogului! Decat postari efemere pe facebook, mai bine relatari mai trainice, in extenso pe blog! Geografia turismului pare ca ti se potriveste cel mai bine :)!
    Eu am o tentativa de blog la care n-am mai scris de un an!
    http://bit.ly/2vQH3VO
    Nicolae Ruscu

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s