Aventura prin Ucraina cu o masina Lada

Cand spui Lada, te poti gandi la mai multe variante. Lada de bere, lada frigorifica, lada de la pat. In acest caz este vorba despre celebra masina ruseasca Lada. Un fel de Dacie.

Ne aflam in Cernauti, undeva pe seara, la hotel. Faceam planul de intoarcere in tara a 2-a zi. Trebuia sa ne trezim cu noaptea in cap pe la 4 ca sa prindem „rata” de Suceava. Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Nu am auzit telefonul asa ca ne-am trezit undeva la ora 7 din cauza oboselii acumulate de pe drumurile strabatute prin impresionanta Ucraina.

Ce puteam face in situatia aceasta? Fie luam autostopul, fie mai asteptam inca o zi. Am hotarat sa mergem totusi la autogara. Poate, poate gasim ceva spre Romania.

Cand am ajuns la autogara, am cautat ceva spre Siret, Suceava, Bucuresti. Orice, numai sa trecem vama. Nu am gasit. „Ce facem Liviule acum?”. La un moment dat, ne-a venit o idee. Hai sa vorbim cu un taximetrist, poate ne duce pana la vama. L-am zarit pe un domn la vreo 50+ ani. Avea o masina Lada clasica, culoare inchisa, geamuri triunghi la portierele fata ce se deschid oblic, scaune fara tetiere si volan subtire de masina de epoca. Incercam sa ne intelegem cu el in romana, engleza si in cele cateva cuvinte pe care le stiam in ucraineana. Apropo, in Cernauti ai sanse mai mari sa te intelegi cu cineva in romana decat in engleza, in special daca sunt persoane peste 30 de ani. Taximetristul ne spune: „Moment”. Da un telefon si il aduce pe un domn ce vorbea limba romana foarte bine (translatorul).

Asa am ajuns noi sa mergem pana in vama cu o masina fabricata probabil prin anii ’90. Avea un zgomot de drujba (druja ce nu este foarte nervoasa). Mergea chiar bine. Am atins si 100 km/h. Ne-a costat undeva la 400 Hrivna. Vreo 67 RON pana la vama. Poate era cam mult. Important era ca ajungeam la vama Siret. La coborare i-am multumit soferului ca ne-a adus pana acolo.

Cat timp am stat in Ucraina, voiam sa inchiriem o Lada pentru a o conduce. Nu am facut asta, dar tot am mers din postura de pasageri. A fost o experienta interesanta.

Vama am traversat-o pe jos. Din Siret am luat microbuz spre Suceava.

Calatoria este probabil cea mai frumoasa poveste! Traieste-o!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s