Turul Habsburgic-Partea a 3-a

Iata-ne ajunsi si la ultima parte din excursie noastra.

Ljubljana, orasul dragonilor verzi s-a dovedit a fi foarte primitor. Drumul nostru continua astazi spre Croatia si Serbia.

Ne-am imbarcat in masina si am plecat spre capitala Croatiei, Zagreb. Drumul a fost unul splendid, prin munte. Am facut undeva la 2 ore.

Zagreb
Zagrebacka Katedrala

Capitala croata, situata pe raul Sava, este compusa din Orasul de Sus, Orasul de Jos si Noul Zagreb. Este cel mai mare oras al Croatiei si al 2-lea cel mai vizitat loc dupa Dubrovnik. Trama stradala este rectangulara in partea de jos si sinuoasa in zona colinara. Influenta austro-ungara si-a pus amprenta asupra acestui oras. Palate cu gradini, biserici gotice, strazi inguste, piete comerciale.

Noi am ajuns pe o zi caniculara. Nu departe de biserica din imagine se afla un tunel lung de cateva sute de metri ce trece pe sub case si strazi din zona istorica inalta. Temperatura se apropia de cea a unei pesteri. Era locul perfect pe o astfel de vreme. Catedrala din Zagreb sau Zagrebacka Katedrala este unul dintre cele mai vizitate obiective. In prezent, o parte in aceasta cladire este in restaurare. In fata ei se afla o piata. Un alt loc interesant este Plaza San Marcos cu biserica cu acelasi nume. Acoperisul acesteia este format din tigla multicolora (albastru, rosu si alb). De asemenea, este reprezentata celebra stema croata cu carouri.

Preturile sunt comparabile cu cele din romania. Moneda locala se numeste kuna.

Planul era sa mergem direct spre Belgrad numai ca pe drum ne-am gandit sa vizitam si Banja Luka.

In Bosnia-Herzegovina se poate intra cu buletinul. Ne aflam in afara spatiului UE acum. Peisajul semana foarte mult cu cel din Romania. Ca si obiective turistice sunt:

Banja Luka
Catedrala Ortodoxa din Banja Luka

Fortareata (aici am vizitat o expozitie cu arta scandinava), Moscheea Ferhat Pasha (am vazut-o numai pe exterior deoarece oamenii se rugau si nu am vrut sa intram si sa deranjam), Catedrala Ortodoxa si o alee cu cladiri vechi. La munt moment dat, am ajuns la un restaurant cu mancare orientala. Am fost abordati de patron care ne-a intrebat in limba engleza de unde suntem. I-am spus ca suntem din Romania si ca ne aflam in vizita. El era israelian. A ajuns aici deoarece din Banja Luka era sotia sa.

Orasul este capitala Republicii Srpska, una din cele 3 republici din Bosnia and Herzegovina si al 2-lea ca marime din tara. Pe institutiile publice nu este arborat steagul Bosniei si Herzegovinei, ci steagul acestei republici (rosu, alb, albastru).

Moneda nationala este marca bosniaca (BAM). Preturile sunt mai mici fata de cele din Romania (in supermarket sunt cam la jumatate). Din Banja Luka urma se plecam spre Belgrad. La iesire din oras se afla o portiune mica de autostrada pana la granita cu Croatia (un petic de autostrada-ceva similar cu ce gasim si prin Romania, nu?). Noi voiam sa stim daca autostrada se plateste. Am intrebat cateva persoane. Unii spuneau ca da, altii ca nu. Am aflat noi ulterior. Autostrada se platea.

Din Banja Luka pana in Belgrad faci undeva la 4 ore, cu tot cu cele 2 vami (Croatia-Bosnia si Serbia-Croatia).

Capture
Fortareata din Belgrad

In Belgrad am ajuns destul de tarziu. Am fost sa vedem Parlamentul. Centrul lor seamana ca atmosfera cu Lipscaniul nostru. Spre Dunare regasim Fortareata. Orasul se prezinta destul de bine, fiind tranzitat de o autostrada de la NV la SE. Se afla situat la confluenta dintre Sava si Dunare. Strazile sunt rectangular dispuse.

Moneda nationala este dinarul iar preturile sunt comparabile cu cele din Romania. Este un oras ce merita vizitat pentru viata de noapte

Ultima zi reprezenta drumul nostru spre casa. Din Belgrad am plecat la ora 9.

Cazane
Cazanele Dunarii

Pana in Bucuresti faci cam 8-9 ore daca treci pe la Drobeta Turnu Severin. Noi am facut un popas in zona cazanelor pentru cateva poze. Ce vedeti in imaginea alaturata este malul romanesc vazut din Serbia. Dunarea isi croieste drum printre stancile carpatice.

De la cazane am ajuns la Turnu Severin unde am mancat iar apoi am mers pana la Targu Jiu. In Bucuresti am ajuns la ora 22.

A fost o experienta interesanta in care am cunoscut oameni, am vazut locuri interesante, am gustat din bucataria locala. Aceasta calatorie pe care am numit-o Turul Habsburgic se face usor cu masina personala. Drumurile sunt foarte bune.

Vor urma si alte povestiri din calatoriile mele ce poti fi ponturi pentru excursiile voastre. Nu le ratati!

Calatoria este probabil cea mai frumoasa poveste! Traieste-o!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s