Cand auzi de Vatra Dornei, te gandesti la Bucovina. Cand spui Bucovina, incepi sa fredonezi: „Canta cucu’ bata-l vina / De rasuna Bucovina”, a maestrului Grigore Lese care, desi este nascut in zona Lapusului, a compus un cantec despre regiunea istorica.
Unde se afla Vatra?
Localitatea se afla in nordul tarii, in depresiunea Dornelor, la confluenta raului Dorna cu Bristrita, altitudine fiind de 800 de metri.
Cum e acolo?
Orasul se afla intr-o vale iar pe culmi se regasim paduri de conifere. Desi are numai 14000 de locuitori, localitatea are un centru istoric destul de intins, un parc central pitoresc, un muzeu etnografic si unul de stiinte ale naturii, domeniu schiabil, centru de echitatie. Poti de asemenea sa faci si rafting. Deci, ai parte de multe posibilitati de petrecere a timpului liber. Gara Vatra Dornei Bai este si ea un monument istoric.
Despre cazare va pot spune ca sunt foarte multe locatii, in special pensiuni si hoteluri.
Noi am fost cazati la o pensiune la 10 minute de centru. Nefiind un oras mare, ajungi repede in zona centrala.
Aici am jucat prima data bowling. La inceput eram dezatru. Apoi am invatat sa lovesc popicele tare si pe centru. Si asa a ramas de atunci. Pe aceasta cale vreau sa ii multumesc lui Mircea din Iasi pentru ca m-a invatat. Altii reuseu niste lovituri interesante, adevarate parabole. Un prieten avea un stil interesant, noi numindu-l efectul de stanga. Bila pleca din centru, pe la mijlocul pistei ajungea aproape de marginea stanga a acesteia, apoi revenea in centru si darama popicele. Uneori dadea si strike asa. Interesant era fapul ca pe ecran noi nu jucam folosindu-ne numele ci judetele de bastina. Eu Teleorman, altul Mures, altul Iasi samd. Pentru ca eram o mare „familie”, foloseam pseudonime ca: varu’ Gigi, varu’ Giovanni, varu’ Emil sau varu’ Virgil. Locul in care jucam se numea Katharsis. Spun se numea deoarece am trecut asta vara pe la Dorna si era inchis, din pacate.

Probaabil ca unii care ma cunoasteti v-ati dat seama ca era o reuniune a geografilor. Si ca orice geograf, adoram natura. Asa ca am facut cateva drumetii. Unii au mers pe Calimani (nu toti), altii au fost cu telescaunul pe culmile din Vatra. In alta zi am mers cu un autocar in Bistrita la Piatra Fantanele (zona pasului Tihuta) pentru a vizita hotelul Dracula. Nu a fost chiar asa terifiant.

Am stat 4 nopti la Dorna. Desi nu era planificat, fiecare seara se incheia cu o petrecere ce tinea pana in zori. Ascultam de la celebra melodie de foc de tabara Andri Popa la, citez: „A plecat muierea / A plecat si vaca”. Ce sa faci? Placeri nevinovate.
Tin minte ca faceam concurs cu un prieten, Costi, suceavean de origine, in a enumera toate statiile in care oprea acceleratul Bucuresti-Vatra Dornei Bai. Pana la Suceava era usor. Greul incepea de la Suceava pana la Vatra Dornei Bai deoarece trenul oprea in 12 statii (Gura Humorului, Pojorata, Vama, Campulung Moldovenesc..aici nu sunt in ordine..atunci stiam insiruirea corecta). Tot Costi stiu ca mi-a adus o bere Suceava facuta la Bermas. Un fel de Robema care se fabrica pe vremuri la mine in judet, mai exact in Rosiorii de Vede.
In total am fost uneva la 16-18 persoane (sper sa nu gresesc), fosti elevi si studenti. Acum unii lucram in corporatii, altii sunt reporteri, altii au urmat pasiunea pentru geografie si lucreaza la facultate.
Vremea trece, vremea vine. Am crescut, ne-am marit insa amintirile raman. Si or sa vina si alte reuniuni frumoase.
Si nu uitati:
Calatoria este cea mai frumoasa poveste asa ca traieste-o!