Dom’le, toti cred ca preferam muntele sau marea, insulele de vacanta sau zonele urbane turistice si animate.
Totusi, e o zona in Romania, colinara, care este unica in felul ei. Este vorba de Campia Transilvaniei. Desi se numeste campie, altitudinea medie este de 500 metri, fiind formata din vai largi si dealuri joase. Aici se afla si zacaminte importante de gaz metan.
Am ajuns sa merg in 2016 pe drumul dintre Cluj si Reghin intamplator. Trebuia sa ajung la Iasi. Era cel mai scurt drum, asa ca am hotarat sa ne deplasam pe DN16.
Pe drum, pe langa alternanta de vai cu dealuri, poti vedea peisaje rurale linistite, palcuri de padure si culturi agricole ce dau un aspect placut zonei.
Drumul ce dureaza 1 ora 40 se integreaza foarte bine in peisaj, urmarind vaile. Din cand in cand apar si serpentine ce nu sunt insa dificile.
Pentru ca am mers pe timp de seara, am prins apusul soarelui de dupa dealuri. Este greu sa descrii in cuvinte aspectul peisajului. Valea era umbrita si avea aspectul unei picturi peisagistice.
La Sarmasel-Gara, daca nu te grabesti, merita sa faci dreapta pentru a vedea Castelul Calendar. Numit Castelul Istvan Ugron, se afla in Zau de Campie, judetul Mures. Este unic deoarece are 365 de fereste, cate zile sunt intr-un an, 4 turnuri, cat numarul de anotimpuri, 52 de camere, cat numarul saptamanilor si 12 holuri ce reprezinta totalul lunilor.
Anul acesta am repetat experienta si am mers iara pe acest traseu. Poate la anul voi ajunge iara.
Merita sa vizitati aceasta zona din centrul Ardealului macar in tranzit.
Pana la urmatorul articol nu uitati:
Calatoria e cea mai frumoasa poveste! Traieste-o!