Foarte multi doresc sa mearga in Moldova, sa vada cum e acolo. Scopul acestui articol este acela de a iti raspunde la intrebarile legate de trecerea vamala, modalitatea de transport sau obiective turistice.
Ce documente iti trebuie?
Pe teritoriul Republicii Moldova poti trece cu o carte de identitate (buletin) sau cu pasaportul valabil. Poti sta pana la 90 de zile. Daca perioada sederii tale depaseste acest interval de timp, trebuie sa te adresezi Biroului de Migrație și Azil. Mai multe detalii gasiti pe MAE.
Din punct de vedere al sigurantei, Moldova este o tara sigura. Nu exista restrictii de calatorie. De preferat ar fi sa evitati deplasarea in Transnistria.

Daca te deplasezi cu masina?
Daca mergi cu masina, va trebui sa prezinti vamesului talonul, cartea verde a masinii (ce include si MD), permisul si vinieta (taxa de drum). Aceasta din urma se poate cumpara din vama. Controlul e posibil sa dureze ceva timp, asa ca inarmeaza-te cu rabdare. Mare atentie la iesirea din Moldova. Ai dreptul sa iei un numar limitat de cartuse cu tigari si sticle cu alcool. Vamesii iti pot verifica masina ca sa vada daca transporti astfel de produse.
Starea drumurilor este destul de slaba in aumite zone. Drumul ce leaga Chisinaul de Romania prin vama Albita este acceptabil.
Cu ce ajungi in Muldova?
Poti merge la Chisinau cu avionul din Bucuresti. Zboara TAROM sau Air Moldova.
Cu trenul poti ajunge la Chisinau din Iasi sau Bucuresti.
Cu masina poti trece prin mai multe puncte vamale: Albita (VS), Oancea (GL), Galati-Giurgiulesti, Sculeni (IS), Stanca (BT), Radauti-Prut (BT). Cele mai tranzitate sunt Albita (tranzitata de cei ce vin dinspre Bucuresti) si Sculeni (traversata de cei ce vin dinspre Iasi).
Ce poti vizita in Moldova?
-Chisinau: este capitala si cel mai mare oras al tarii. Poti vizita aici muzee, monumente, parcuri.

-Milestii Mici si Cricova: celebre crame frecventate de foarte multi turisti straini. Poti merge cu masina prin tunelele subterane in care se afla depozitate sticlele de vin. De asemenea, poti degusta vin si manca in crame.

-Soroca: orasul este situat in NE tarii; pe malul Nistrului se afla Cetatea Soroca restaurata (cladita de Stefan cel Mare).

-Rezervatia natural-culturala Orheiul Vechi-Butuceni; poti vedea o biserica in varful unui deal. Culmea pe care se afla lacasul de cult este inconjurata de un rau, iar in dealurile din imprejurimi vei vedea caverne. Butuceni este un sat care si-a conservat arhitectura traditionala. Aici se tine festivalul de muzica clasica Descopera.




Deci, ai toate motivele sa mergi peste Prut daca nu ai fost pana acum in Moldova. Daca ai fost, mai mergi inca o data deoarece vei avea parte de noi surprize.
Calatoria este probabil cea mai frumoasa poveste. Traieste-o!