Mituri despre harti. De ce pare suprafata Groenlandei jumatate din cea a Africii pe harta?

Ne folosim de harti sau sisteme GPS pentru deplasari. Exista diverse proiectii cartografice.

Scopul acestui articol este acela raspunde la anumite intrebari legate de harti.

    • Spre exemplu: De ce pe harta tarile din nord par foarte intinse?

Mai jos (Fig.1.) avem o harta cu proiectie cilindrica. Alegem 4 puncte, 2 albastre si 2 rosii. Le notam cu nume de localitati importante ce se afla aproape ele.

  • Punctele albastre se numesc Miami si Cairo
  • Punctele rosii se numesc Toronto si Varsovia

Punctul Miami se afla la intersectia meridianului de 80 de grade longitudine vestica cu paralela de 30 de grade latitudine nordica.

Punctul Cairo se afla la intersectia meridianului de 20 de grade longitudine estica cu paralela de 30 de grade latitudine nordica.

Punctul Toronto se afla la intersectia meridianului de 80 de grade longitudine vestica cu paralela de 50 de grade latitudine nordica.

Punctul Varsovia se afla la intersectia meridianului de 20 de grade longitudine estica cu paralela de 50 de grade latitudine nordica.

Proiectie Cilindrica.jpg
Fig.1. Proiectie Cilindrica

Meridianul de 0 grade (Greenwich) separa Terra in 2 emisfere: vestica si estica. Ecuatorul separa Pamantul in alte 2 emisfere: nordica si sudica. Meridianele (longitudine) sunt comune cu fusul orar (la aproximativ 15 grade longitudine avem un fus orar). Paralelele (latitudine) se confunda cu variatia temperaturii spre exemplu. Aceasta scade de la Ecuator spre Poli (motiv pentru care avem Arctica sau Antarctica).

Daca ne uitam pe harta din Fig.1., am zice ca distanta dintre Miami si Cairo este egala cu distanta dintre Toronto si Varsovia. Practic distantele pe hartie sunt egale intre meridiane si paralele. In realitate, acest lucru este gresit deoarece distantele sunt distorsionate, cauza fiind proiectia cilindrica a hartii.

Glob.jpg
Fig.2. Globul Pamantesc

In Fig.2. aveti o proiectie ce reda  mai fidel forma continentelor. Putem vedea ca distanta intre punctele Miami si Cairo nu este egala cu distanta dintre Toronto si Varsovia. Cu cat mergi spre nord, distantele intre meridiane scad. De aceea, atunci cand avioanele pleaca dintr-un punct spre alt punct o iau spre nord si apoi revin spre sud, distanta strabatuta de ele fiind astfel mai mica. Daca ar strabate distranta intre 2 puncte situate pe aceeasi paralela (ar merge paralel cu Ecuatorul), atunci distanta ar fi mai lunga. Un zbor intre Stockholm si Montreal va fi mai scurt daca vei merge spre Polul Nord.

In Fig.1. am zice ca suprafata Groenlandei este jumatate din cea a Africii. „Continentul negru” este insa mult mai intins ca Groenlanda. Mai jos in Fig.3. avem dimensiunile reale.

harta-africa.jpg
Fig.3. Comparatie intre Groenlanda si Africa

Inca o dovada ca proiectia cilindrica modifica forma statelor, continentelor sau oceanelor. Aceasta este insa avantajoasa deoarece poate fi redata pe un format dreptunghiular (o harta).

Sper ca am lamurit cateva mituri cu privire la harti si ca vi s-a parut interesant acest articol.

Calatoria este cea mai frumoasa poveste. Traieste-o!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s