Era editia a 25-a a Olimpiadei Nationale de Geografie. Eram clasa a 8-a. A fost prima mea calificare la o faza nationala. Imi aduc aminte ca reprezenta un vis de cand eram mic copil sa merg la acest concurs scolar. Primele mele interactiuni cu geografia se petreceau pe la varsta de 4 ani, bunicul meu fiind printre primele persoane ce mi-a starnit interesul pentru tari, globul pamantesc, popoare, etc.
Inainte se incep acest concurs, aveam promisi de la tatal meu niste bani daca merg la nationala. Pot sa va spun de acum ca i-am luat banii. Dar nu banii m-au motivat, ci dorinta de a merge acolo.
Cum m-am calificat?
La faza locala pe orasul Alexandria am iesit al 2-lea cu o nota de 9.80. Concursul s-a tinut in scoala in care invatam eu, adica la Scoala „Stefan cel Mare”, cunoscuta ca nr. 3. Am avut mari emotii, dar am trecut mai departe.
Cu o seara inainte de proba judeteana, in drumul spre casa, m-am intalnit cu profesoara mea care mi-a dat niste sfaturi importante si m-a incurajat. A contat foarte mult pentru mine acea discutie motivationala.
Faza judeteana s-a tinut la Rosiorii de Vede intr-o zi de sambata. Deplasarea s-a realizat cu un autobuz articulat vechi. Am facut cam o ora pana la Liceul Economic unde se tinea concursul geografic. Elevi de la clasele a 8-a pana la a 12-a se intreceau pentru locuri la nationala. La clasa mea, a 8-a, era un singur loc disponibil pentru nationala. Trebuia neaparat sa il obtin.
Vin subiectele. La o prima vedere, mi se par dificile. Totusi, incep sa scriu. Aveam timp 3 ore sa astern rezolvarea pe foaie. Se termina proba. Ies de acolo si ma intorc la Alexandria.
Ajuns acasa, stateam si reflectam asupra a ce am facut la proba. Nu eram asa multumit. Fratele meu, care era langa mine, imi spunea ca sa nu imi fac griji pentru ca o sa fie bine. Doar am impresia ca nu am rezolvat cum imi doream si ca sunt exigent cu mine.
Rezultatele urmau sa se afiseze in aceeasi zi cu proba, adica dupa-amiaza. Teoretic, profesorul de clasa te informa. Nu aveam numarul dumneaei, insa stiam unde sta si puteam merge sa intreb. Nu am avut curajul. Imi era teama deoarece credeam ca nu am facut bine. Am asteptat pana luni.
Inainte sa plec la scoala, ajunge fratele meu de la liceu care a aflat ceva cu privire la rezultate, insa nu a dorit sa imi spuna ce am facut. S-a gandit ca mai bine aflu de la profesoara.
Ajung la scoala si merg impreuna cu un coleg la cancelarie ca sa intrebam ce am facut?
-Ce am facut doamna profesoara la judeteana? intreaba colegul.
-Ei, nu ati facut prea bine, referindu-se la el si alti colegi care au mers la judeteana.
Auzind acestea, am zis, gata, nu am cum sa ma fi calificat.
-Dar eu, ce am facut? intreb.
Profesoara nu stia cum sa imi raspunda direct. Ii era teama sa nu reactionez cumva, cine stie. Dar mi-a spus, evident.
-Te-ai calificat la nationala!
In acel moment, am strigat de bucurie, m-a felicitat si am rupt-o la fuga spre clasa ca sa le spun colegilor. Intru pe usa, ma trantesc pe jos de fericire si urlu:
-Nationalaaaaa!!!!!
Era cea mai mare realizare a mea pana in acel moment. Colegii m-au felicitat, profesorii, chiar si proful de mate care era mai exigent.
In 3 saptamani venea nationala. Trebuia sa ma pregatesc. Aflu ca locatia unde se va tine aceasta faza va fi Deva.
Faza nationala
La Deva ne-am deplasat la dus cu microbuzul. Eram 5 participanti, fiecare de la cate o clasa. Am stat langa liceul Traian unde se tinea proba. Eram foarte entuziasmat.
Acolo am dat 2 probe, una scrisa, alta practica. Am luat locul 14 pe tara, adica mentiune. A fost un rezultat bun pentru prima mea participare. Urmau sa vina editii mai bune.
Tin minte ca am cunoscut persoane de prin toate colturile tarii. Acest lucru m-a facut pe mine sa prind incredere si sa imi doresc sa cunosc oameni noi, sa calatoresc. Practic, aceste olimpiade au contribuit la formarea personalitatii mele.
La Deva eram destul de mic insa imi aduc aminte de serile de boltz , mima sau mersul in oras, de excursiile prin judet si peisajele frumoase.
La Deva incepea una dintre cele mai frumoase perioade din viata mea. In urmatoarele articole, va voi povesti ce s-a intamplat la olimpiadele din anii urmatori.
Cineva spunea ca geografia este stiinta stiintelor. Pentru mine, e mai mult de atat. A devenit pe langa materie, motiv de calatorie si reintalnire cu oameni dragi.