Top 10 cele mai frumoase resedinte de judet (cel putin din punctul meu de vedere). Locurile 5-1.

Ati putut afla din articoul precedent care sunt orasele situate pe locurile 6-10. Continuam astazi topul 10 al celor mai frumoase resedinte de judet.

5. Alba-Iulia

Orasul Unirii, resedinta judetului Alba si simbol national, se ridica peste ruinele anticului Apulum. Isi merita locul in topul 10 deoarece are o istorie bogata, iar Cetatea Bastionara Alba Carolina este foarte bine restaurata. Aici regasim zidurile cetatii, Muzeul National al Unirii, Catedrala Incoronarii, Catedrala Romano-Catolica, Palatul Principilor Ardealului sau Universitatea 1 Decembrie 1918. Poti gasi restaurante si pub-uri. Centrul istoric are o forma interesanta. Vazut de sus, arata a stea cu 7 colturi. Anual au loc foarte multe festivaluri, cum ar fi: Dilema Veche, Abla Fest sau Festivalul Roman Apulum. Am fost in centru la o petrecere si pot spune ca oamenii au fost foarte prietenosi, veseli. Ne-am distrat pe cinste. Este placut sa te plimbi, sa te „pierzi” prin centrul orasului, sa mergi pe langa zidurile cetatii sau sa asisti la schimbul garzii.

alba
Alba-Iulia

4. Sibiu

Fosta Capitala Culturala a Europei in 2007, Sibiu este un oras foarte ofertant. In anul in care acesta a fost capitala a culturii, am fost de nu mai putin de 7 ori acolo. Era plin de turisti. Manifestari erau in aproape orice coltisor din centrul istoric. Pe mine ma leaga niste amintiri extraordinare de acest oras. Mi-au ramas intiparite in minte stradutele inguste din apropierea Pietei Mari, felul in care Catedrala Evanghelica domina orasul (ii poti vedea turnul cu ceas din aproape orice loc al urbei), cromatica cladirilor. Sunt tot felul de povesti despre „podul minciunilor”. Se spune ca are urechi si poate auzi orice minciuna. In momentul in care o persoana va minti, acesta se va prabusi cu podul si va fi adusa cu picioarele pe pamant. Mi-a placut mult si Muzeul Etnografic Astra aflat in Dumbrava Sibiului.

sibiu
Sibiu

3. Timisoara

Iata-ne ajunsi si la top 3. Timisoara, orasul situat pe Bega in Banat este resedinta Timisului. Acesta va fi Capitala Culturala Europeana in 2021. Cu siguranta va atrage foarte multi turisti prin frumusetea sa deoarece este „fruncea”. Prima data cand am ajuns in Timisoara a fost in anul 2011. Mi-a placut foarte mult sa descopar centrul orasului, Piata Victoriei si Piata Unirii, Opera, Catedrala Mitropolitana. Tin minte ca au fost 4 zile intense. Am stat foarte mult afara, asa ca am putut descoperi multe locuri interesante. Serile le petreceam cu oameni din toate colturile Romaniei in localuri de dans din zona sudenteasca: Happy sau Porkey’s. Revin de fiecare data cu placere in „Mica Viena”.

timisoara-img
Piata Operei. In departare, Catedrala Mitropolitana

2. Iasi

Iasi, cunoscut ca „orasul celor 7 coline” asemanator Romei este unul dintre cele mai animate, frumoase si vesele orase in care am fost. Relieful, modul de dispunere a cladirilor in teren, arhitectura si oamenii, evident, fac ca Iasi sa fie o destinatie atractiva. Merita sa faci o plimbare pe Bulevardul lui Stefan, sa vizitezi Palatul Culturii (cladire construita in stil neogotic) care gazduieste 4 muzee, sa bei o cafea la Palas. Nu trebuie sa ratezi Parcul Copou si Teiul lui Eminescu. Din 2009 vin in fiecare in an in Iasi, fie sa imi revad prietenii, fie sa revad orasul, sau ambele. Fiind un oras universitar, este plin de studenti, in special zona Copoului. Biblioteca Universitatii „Gheorghe Asachi” a fost votata drept cea mai frumoasa biblioteca din lume conform voturilor vizitatorilor unei platforme culturale. Sunt multe locuri ce mi-au ramas in minte, fiecare reprezentand ceva pentru mine: Back Door, Hotel Moldova, Senator Hostel, CUG, Bucium, Capitol, Nicolina. Underground Pub sau Piata Unirii.

iasi
Palatul Culturii din Iasi

1. Cluj-Napoca

Clujul ocupa locul 1 in topul meu. Este intr-o continua dezvoltare economica, iar numarul de turisti romani si straini creste si el. Are toate atuurile de partea sa. Atrage prin arhitecura cladirilor, varietatea localurilor sau prin faptul ca aici se deschid noi locuri de munca. Ai multe oportunitati. Sunt oameni care doresc sa locuiasca aici. Ce sa mai. E un oras la moda. Mai aud lume uneori: „Weekend-ul acesta merg la Cluj” sau „Ce-as vrea sa ajung la Cluj cat de curand”. Orasul are parte de o ascensiune incredibila. Din punctul meu de vedere, este un fenomen ceea ce se intampla cu urbea de la poalele Feleacului. Acest lucru nu este intamplator. Totul a fost bine planificat. De cativa ani, in fiecare vara, sute de mii de tineri iau cu asalt Clujul pentru festivalul Untold. Aici vin cei mai mari artisti de muzica electronica. Armin van Buuren a spus ca la Cluj se simte „ca acasa”. Aceasta este o modalitate inteligenta si eficienta de a face reclama unui oras. De fapt, Armin a recomandat orasul fanilor sai. Si eu cand vin la Cluj ma simt ca acasa. Desi se afla departe de Bucuresti, este orasul din Romania pe care l-am vizitat cel mai des. Atunci cand vin aici, nu am nevoie de harta sau GPS. Ma leaga multe amintiri de Cluj. Fie ca vorbim de Zorilor, Manastur sau Ghorghieni, in aproape orice colt din acest oras am cate o amintire. Revenind la aspectul turistic, merita sa urci la Cetatuie ca sa vezi orasul de sus (poti observa cele doua biserici), sa bei o cafea pe Bulevardul Eroilor, sa stai la o bere pe Piezisa sau la Piata Muzeului si, de ce nu, sa iesi intr-unul dintre clubuirle de aici, viata de noapte fiind foarte animata. Daca nu ai fost pana acum, trebuie neaparat sa mergi.

cluj
Cluj-Napoca

Cam acesta este topul meu 10 al celor mai frumoase orase-resedinta de judet din Romania. Un top in care am tinut cont de felul in care arata orasul, dar si de intamplarile petrecute. Sper ca v-a placut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s