Nicosia. Un oras, 2 capitale.

Nicosia este singura capitala din lume divizata. Este capitala partii grecesti, dar si a celei controlata de turci. Cele doua zone sunt despartite de o linie controlata de ONU.

De ce orasul este impartit?

In 1974, la 14 ani de la obtinerea independentei insulei fata de Marea Britanie (de aceea masinile au volanul pe dreapta in Cipru), insula a fost invadata de fortele armate turcesti care au ocupat partea de nord. De atunci se incearca rezolvarea conflictului prin negociere de pace. Greu de crezut ca cele doua parti se vor uni, data fiind componenta lor etnica, religioasa si economica (partea greceasca este membra UE). In prezent, intre Ciprul de Nord si cel de Sud exista o linie demilitarizata controlata de fortele ONU.

Cum arata orasul impartit?

Sunt 2 lumi total diferite. in partea sudica a Nicosiei (partea greceasca) se vorbeste greaca si regasim alfabetul grec pe inscriptiile stradale. De asemenea, putem intalni biserici ortodoxe grecesti. In partea de nord se vorbeste turca, inscriptiile stradale sunt in turca, iar in loc de biserici putem gasi moschei. Mi s-a parut interesant momentul in care am ajuns in dreptul Catedralei Sfanta Sofia (zona turca) si am observat ca aceasta a fost transformata in moschee. Inainte a fost o biserica gotica. Este poate singura moshcee cu arhitectura gotica din lume. Cine stie?

G0031748.JPG
Catedrala Sfanta Sofia

In centru este un check-point, un fel de mini-vama prin care poti trece. Daca esti dintr-un stat UE, poti trece cu buletinul. Vei fi controlat de ciprioti, dar si de turci.

Sunt mai multi turisti in partea greceasca. Aleile sunt pline de terase, baruri si restaurante. Unele sunt acoperite cu umbrele.

Mi s-a parut interesant sa constat ca in nici 100 de metri distanta intre cele doua parti se pot vorbi 2 limbi diferite intr-un oras relativ mic.

Cipru este un mozaic lingvistic, aici vorbindu-se cu precadere greaca, turca si engleza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s