Data trecuta ati aflat care sunt localitatile de pe locurle 40-31 pe care eu le-am vizitat pana acum in afara tarii. Astazi continuam prezentarea cu locurile 30-21.
30. Aberdeen, Scotia
As zice orasul cu 4 sezoane intr-o zi. De ce? Pentru ca atunci cand am mers eu, am avut parte de rafale de vant, soare, ploaie, grindina. Lipsea zapada. Oricum in Scotia nu prea ninge. Mai mult ploua. Am mers intr-o biserica care a fost transformata in bar. La intrare se afla statuia lui Vlad Tepes (Vlad the impaler). Am mers intr-o biblioteca a unei facultati si am urcat pana la ultimul etaj de unde am putut admira panorama orasului. Cladirile facultatilor erau foarte vechi.
29. Sintra, Portugalia
Castelo dos Mouros, Palacio National de Sintra, Palacio Nacional da Pena, parcul de la poalele castelului Mouros, sunt cateva dintre obiectivele din Sintra. Este un oras muzeu, o bijuterie. Peisajul antropic se integreaza foarte bine in cel natural. Zidurile castelului Mouros iti lasa impresia ca esti parca pe Marele Zid Chinezesc. Merita vizitat, mai ales in timpul verii.
28. Varsovia, Polonia
Cand ajungi in centrul orasului si dai de Palatul de Cultura si Stiinta, ai impresia ca te afli la Piata Presei Libere deoarece acea cladire seamana foarte mult cu cea din nordul Bucurestiului. In spatele ei vei vedea cladiri inalte si moderne (cam ca zona Aurel Vlaicu). Vistula sau Wisla traverseaza orasul. Pe malul acestuia se afla Stationul National (a gazduit meciuri la Euro 2012). Bulevardele sunt foarte largi. Desigur, te poti „pierde” pe strazile din centru, fiind destule restaurante si baruri.
27. Belgrad, Serbia
Belgrad se prezinta destul de bine. Au o autostrada care taie orasul fix prin centru. Este aflat la confluenta dintre Sava si Dunare. Parlamentul se afla in zona centrala. Are un dom, iar intrarea este incadrata de 2 statui. Centrul vechi mi-a adus aminte de Lipscani. Ca in Sofia. Este foarte animat. Oamenii mi s-au parut foarte prietenosi. Aici am cunoscut o handbalista care a jucat in Romania. Stia foarte multe despre tara noastra. Mi-a povestit despre Oltchim sau CSM Bucuresti. M-am bucurat sa aud aceste lucruri.
26. Nicosia, Cipru
Nicosia mi-a placut mult tocmai pentru ca e variat. Intr-o zona ai partea greceasca, iar in alta ai partea controlata de turci. Aceste zone au fost separate in 1977. Am descoperit prima moschee stil gotic. Era asa pentru ca fosta catedrala a fost transformata de turci. Numarul de turisti era ridicat. Strazile in partea greceasca erau acoperite cu miniprelate decupate in diferite forme, umbrele, etc.
25. Oxford, Anglia
Oxford l-am vizitat in prima mea deplasare in Anglia. Era dorinta mea de mic copil. Aici ne-am intalnit cu niste prieteni cu care am mers la cel mai vechi pub din oras (sau cel putin asa ne-au zis cei de acolo) numit The Bear Inn. Am baut Pimm’s, o bautura considerata de unii spirtoasa (avea gust de fructe). Pe langa acestea, am mers cu o barca („punting”) pe unul dintre canalele Oxford-ului. Acel canal apartinea unui colegiu. La un moment dat, trec niste englezi pe langa noi. Unul cade in apa deoarece s-a dezechilibrat (avea la el portfelul si telefonul). A fost amuzant. Nu si pentru el. Apoi am jucat croquet, un sport format din mai multe potcoave infipte in pamant, ciocane si niste mingi. Trebuie sa lovesti mingile cu ciocanul, iar acestea trebuie sa se duca prin potcoave. Cladirile colegiilor sunt foarte vechi.
24. Atena, Grecia
Ei bine, in Atena, in Grecia in general, daca esti turist, esti intampinat la intrare de cineva. „Haideti la noi, dar va rog intrati, sa va servim cu ceva”, etc. Sunt foarte primitori. Ei isi fac datoria si incearca sa atraga clienti. Desi am mers iarna, am stat afara la terasa, temperatura fiind destul de buna. Am mancat foarte bine aici. De pe Acropole, am putut vedea tot orasul cum e dispus. Este destul de intins. Urbea mi-a lasat senzatia de vechi, antic (evident, orasul dateaza de mii de ani).
23. Veliko Tarnovo, Bulgaria
Veliko Tarnovo este o minunatie de oras. Nu credeam ca atat de aproape de noi poti intalni un oras de genul acesta. Raul Yantra, cel ce traverseaza orasul, a sapat in roca si a format un fel de peninsula in partea veche a Veliko Tarnovo. Cladirile sunt sezate pe cumpana de ape, dar si pe terase, incat iti lasa impresia ca esti intr-un oras ca Rio mai degraba. Cladirile sunt vechi. Dateaza de pe la inceputul mileniului al 2-lea. Este capitala istorica a Bulgariei. Mancarea este foarte buna. Esti tratat faorte bine. De mers in parc, la Fortareata Tsarevets. Sunt multe puncte de belvedere.
22. Copenhaga, Danemarca
In Copenhaga am mers cu un vapor de la DFDS Seaways. Nu am platit nimic aproape. A costat 50 RON din Oslo (dus-intors) deoarece era o oferta. Acei 50 RON puteam sa ii folosim la duty-free pe vapor. Practic era gratis. In seara aceea abia daca am dormit. Am cunoscut oameni din foarte multe tari europene, inclusiv romani. Cand am ajuns la Copenhaga, ne-am dus in zona Cristiania unde parca eram in Vama Veche. Multi oameni „liberi” acolo, dom’le. Am vazut Palatul Regal si zona centrala. Este un oras cu foarte multi biciclisti. Cam ca in Amsterdam.
21. Ohrid, Macedonia
Lacul Ohrid da numele orasului. Sau invers. Cert este ca acel lac e supranumit Marea Macedoniei. Asta pentru ca acestia nu au iesire la mare. Am mers in timpul verii cu fostii colegi de munca. 18 persoane. Ne-am distrat pe cinste. Am mancat in 3 zile 8 plescavite. Sunt mai multe tipuri. Este destul de ieftin. Au si plaja, insa aceasta nu este foarte intinsa. Multi stau pe pietre, iar apa era destul de buna. La cazare aveam piscina. As reveni cu placere aici. Daca mergi in Ohrid, vei intalni multi albanezi deoarece este foarte aproape de granita cu Albania.
Data viitoare va voi spune care sunt orasele de pe locurile 20-11.