Top 50 cele mai frumoase localitati pe care le-am vizitat in afara Romaniei (locurile 20-11)

In acest articol veti vedea care sunt cele mai frumoase localitati din afara tarii aflate pe 20-11. In articolul precedent am prezentat locurile 30-21.

20. Carcassonne, Franta

Carcassonne este un oras-cetate din sudul Frantei, aflat la circa 90 de km de Toulouse. Am ajuns in Carcassonne aterizand din Charleroi. Un oras mic, dar foarte atractiv si cochet, cu stradute a caror intersectie formeaza un unghi drept, plin de restaurante. Nu departe de centru se afla Cite de Carcassonne, o fortareata medievala locuita, Este principala atractie turistica a orasului, fiind separata de raul Aude de restul localitatii.

19. Salzburg, Austria

Daca te deplasezi la schi in Alpi la Innsbruck, merita sa te abati din drum si sa vizitezi orasul lui Mozart. Sunt foarte multe alei pietonale unde te poti plimba nestingherit. De asemenea, e un pod ce traverseaza raul Salzach unde poti lasa un lacat cu inscriptia numelui tau si al persoanei iubite. Orasul chiar e unul romantic. Din loc in loc, vei vedea oameni ce canta la diverse instrumente. Ce se intampla pe strazi este un spectacol in sine. Muntii sunt foarte aproape de oras si stau de straja. Salzburg este practic o poarta de intrare in Alpii Austriei.

18. Lviv, Ucraina

Lviv se afla in vestul Ucrainei. Acest oras a fost sub stapanire poloneza, austriaca si sovietica. Fiecare dintre aceste puteri si-au pus amprenta asupra felului in care arata orasul. Centrul mi-a adus aminte de orase ca Cluj sau Brasov. Oamenii mi s-au parut prietenosi. Sunt cateva berarii si restaurante interesante in Lviv. Am fost cu 2 ucrainieni si un prieten roman la un restaurant medieval. Dupa ce mancai, nota de plata isi era adusa cu toporul, la propriu, pe un butuc. Pe langa noi erau ca elemente decorative dispozitive de tortura medievala. Tot aici am mers la o berarie care servea diverse sortimente de bere, cum ar fi berea cu tarhon.

17. Dubrovnik, Croatia

Dubrovnikul a devenit celebru mai ales in urma filmarilor din Game of Thrones. Pe aici au trecut romanii, venetienii, slavii si austriecii. Este un oras-cetate, plin de turisti, mai ales in sezonul cald. Eu am ajuns fix cand s-a deschis sezonul estival. In centrul vechi a fost organizata o petrecere cu DJi. Oameni din toate zonele lumii au venit sa danseze si sa se distreze. Tin minte ca ne-am intalnit cu niste americani si am inceput sa le cantam „All Summer Long” pe strada. A 2-a zi am mers cu vaporasul si am putut admira tarmul abrupt si orasul.

16. Toulouse, Franta

Toulouse se afla pe Garonne. In weekend, oamenii ies si stau pe malul raului. Am prins perioada Targului de Craciun. Deoarece nu prea ninge in aceasta zona, organizatorii au adus un tun de zapada ca sa creeze impresia de iarna. De vazul Capitolul, Muzeul Toulouse sau Catedrala Saint Etienne (o biserica formata din 2 corpuri, fiecare cu arhitecturi diferite; interesant este faptul ca aceste corpuri formeaza o singura structura). Intr-o seara am mers intr-un pub irlandez si am inceput sa ii cantam unui amic din Algeria „Am doar 18 ani” in engleza. Desi stiu franceza la nivel de incepator, m-am inteles cu niste arabi la o shaormerie sau cu niste francezi la acel pub irlandez numit De Danu. Intr-una din zile, trebuia sa mergem in Andorra. Numai ca, a nins putin si stratul de zapada a fost de 1 cm. S-au inchis strazile in Pirinei si nu am mai plecat. V-am spus mai devreme ca aici lumea nu e obisnuita cu zapada. In zona centrala este o zona pietonala cu magazine de haine si restaurante.

15. Astana, Kazahstan

Astana este primul oras pe care eu l-am vizitat in afara Europei. Desi probabil atunci cand auzi la Kazahstan te vei gandi la secvente din filmul Borat, nu este deloc asa. Este un oras traversat de raul Ishim care era inghetat complet in momentul in care am vizitat capitala kazaha. Parti din oras dateaza din perioada sovietica, in timp ce alte zone sunt foarte moderne, cu zgarie-nori, cladiri din sticla si otel, structuri ce au imprumutat arhitectura din alte zone ale lumii. Bulevardele sunt late, iar orasul este intins. Probabil cel mai vizitat obiectiv este Turnul Bayterek. Ca si pret, orasul este mai ieftin ca Bucuresti, desi veniturile pe cap de locuitor sunt aproximativ egale cu cele din Romania. Temperaturile sunt extrem de scazute incepand cu luna noiembrie. Mi-a placut foarte mult acest curaj al kazahilor de a construi un mini New-York in mijlocul Asiei. Localnicii sunt amabili.

14. Viena, Austria

VIena, capitala Austriei, este un oras impunator. Cand ajungi aici, iti dai seama ca a fost capitala unui mare imperiu, cel Habsburgic, si ca a avut un trecut glorios. Pozitionarea sa il avantajeaza deoarece poti ajunge foarte repede in aproape orice zona a Europei, cu masina sau avionul. Pe mine m-au impresionat Palatul Schonbrunn, fost resedinta imperiala de vara, dar mai ales gradinile aflate in spate. Dunarea trece prin nordul orasului. De asemenea, Catedrala Sfantul Stefan si zona centrala sunt o piesa de rezistenta a orasului.

13. Stockholm, Suedia

Stockholm, capitala Suediei, Venetia Nordului, este un oras foarte dezvoltat, bine intretinut, intr-o continua transformare. Gamla Stan este orasul vechi. Aici intalnim Piata Stortoget cu Muzeul Nobel, Palatul Regal sau Biserica Germana. De vizitat neaparat Muzeul Vasa. Aici veti putea vedea o arca foarte bine conservata. Dateaza din secolul 17. Stockholm este capitala muzicii eurodance si house. Asa ca, merita sa mergeti intr-unul dintre cluburile din oras. Statiile de metrou sunt superbe.

12. Oslo, Norvegia

Oslo are iesire la fiordul cu acelasi nume. Este un oras cu o dispunere tentaculara ca urmare a formei relieful. Drumurile te duc inevitabil spre zona garii centrale, Oslo S. De vazut Parcul Frogner (aici vei gasi multe statui), Palatul Regal, Radhuse, Viking Ship Museum (vei gasi nave vikinge cu care se presupune ca razboinicii vikingi au traversat Atlanticul), Cladirea Operei si zona portuara. Peisajul este foarte spectaculos ca urmare a asezarii in zona unui fiord. Preturile sunt extrem de ridicate. In Olso se decerneaza Premiul Nobel pentru Pace.

11. Budapesta, Ungaria

Budapesta este traversat de la nord la sud de Dunare, fiind format din 2 parti: Buda, situat pe malul vestic si Pesta, pe malul estic. Am fost de 2 ori in capitala ungara, o data in 2008 si alta data in 2017. De vazut Palatul Buda, Podul cu Lanturi, Catedrala Sfantul Sfetan, Citadela sau Parlamentul. Este un oras foarte animat, cu multi turisti veniti din toate colturile lumii. Daca esti aici, trebuie sa servesti gulas si langosi. De asemenea, poti sa iei funicularul din zona Kilometrului 0 ca sa ajungi la Palatul Buda. De aici ai o priveliste superba asupra zonei centrale si a Dunarii.

In urmatorul articol, Top 10, veti afla cine este pe locul 1. Nu ratati!

Un gând despre „Top 50 cele mai frumoase localitati pe care le-am vizitat in afara Romaniei (locurile 20-11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s