Mereu am avut aceasta curiozitate. De ce atunci cand ma deplasez cu avionul din Bucuresti spre un oras din vest (spre exemplu Londra), durata zborului la dus este mai mare decat durata la intoarcere, adica zborul inapoi la Bucuresti, oras situat in est?
O sa luam un exemplu. Zborile Bucuresti Otopeni-Londra Gatwick si Londra Gatwick-Bucuresti Otopeni. Avem o destinatie dus-intors.
Distanta strabatuta la dus este egala cu cea parcursa la intoarcere, adica 2085 km. Avionul trece prin spatiul aerian din Romania, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Olanda, Belgia si Marea Britanie.

Ca timp, zborul Bucuresti-Londra a durat 3 ore si 8 minute (zbor efectiv), in timp ce Londra-Bucuresti a fost parcurs in numai 2 ore si 38 de minute (zbor efectiv), conform site-ului flightradar24.com. Avem o diferenta de 30 de minute intre zborul efectiv la dus si cel la intoarcere.
Chiar si pe site-ul Wizz Air, timpul de parcurs (deplasare pe pista, decolare, zbor efectiv si aterizare) la dus este de 3 ore si 35 de minute, in timp ce la intoarcere este de 3 ore. Avem o diferenta de 35 de minute intre zborul dus si cel de intoarcere. Diferenta de fus oras intre Bucuresti (GMT+2) si Londra (GMT) este de 2 ore.


Acum ca am facut aceste observatii cu privire la distanta si timp, ramane sa gasim factorul ce ar putea cauza aceasta diferenta.
Vantul (jet-stream): Avionul Bucuresti-Londra se deplaseaza intr-o zona temperata, iar vantul dinspre vest bate de la vest spre est. Astfel, avionul se deplaseaza contra acestui vant (curent), de unde putem deduce ca viteza sa este incetinita. Pe ruta Londra-Bucuresti, vantul „impinge” avionul de la spate si nu il incetineste.

Am putea crede ca miscarea de rotatie de la vest la est a Pamantului ar putea incetini deplasarea avionului deoarece acesta ar fi cumva „tras” spre est, fiind nevoie astfel de mai mult „efort” pentru a ajunge la Londra de la Bucuresti. La intoarcere ar fi efectul invers. Avionul s-ar deplasa in sensul miscarii de rotatie a Pamantului, deci aparatul de zbor ar putea fi „ajutat” de acest lucru.
Ar mai fi o alta varianta. Daca gravitatia ar fi neglijabila (avionul nu este atras de gravitatie) la 11000 metri, altitudine la care zboara avioanele, la dus (Bucuresti-Londra), zborul ar trebui sa fie mai scurt deoarece aparatul de zbor merge spre vest, iar Pamantul se duce spre est. La intoarcere (Londra-Bucuresti), zborul ar fi mai lung deoarece avionul merge in aceeasi directie cu miscarea de rotatie a Pamantului si este nevoit astfel sa recupereze. Teoriile acestea nu se aplica deoarece atmosfera, obiectele si tot ce inconjoara Terra sunt atrase de gravitatie.
Daca nu ar fi acei curenti (jet-stream), durata zborului dus ar fi egala cu cea la intoarcere, chiar daca pamantul se misca si exista gravitatie.
In zone in care vantul bate in sens opus, de la est la vest, zborul spre vest e mai scurt ca durata decat cel spre est. Numai ca nu sunt multe zone conform hartii de mai jos. Putem observa ca majoritatea curentilor bat de la vest la est, exceptie facand zone din Africa si Asia de Sud-Est.

Concluzia este ca vantul pe ruta Bucuresti-Londra-Bucuresti incetineste avionul atunci cand se deplaseaza spre vest, fiind nevoie de un timp de parcurs mai mare intre cele 2 aeroporturi, si il impinge atunci cand merge spre est. In a 2-a situatie, timpul de parcurs intre cele doua aerogari va fi mai mic.
Sper ca vi s-a parut interesant si ca v-am raspuns la intrebarea aceasta: de ce zborul la dus este la lung decat cel de intoarcere?
Calatoria este o poveste frumoasa. Traieste-o!