De ce se deplaseaza avioanele spre nord apoi revin spre sud? De asemenea, de ce traiectoria zborului nu este dreapta, ci curbata?

Daca veti urmari traseul unui avion pe radar, veti observa ca traiectoria sa nu este dreapta, ci curbata. Cu cat distanta dintre doua orase este mai mare, cu atat traiectoria va fi mai curbata.

Cel mai elocvent este sa luam ca exemplu doua orase situate pe aceeasi paralela (linia de latitudine paralela cu Ecuatorul) si pe meridiane (linia de longitudine care pleaca de la un pol si se termina in celalalt pol) diferite, iar apoi sa facem o analiza.

Pe o proiectie Mercator, situatie intalnita pe flightradar24.com (site unde poti urmari deplasarea si traiectoria avioanelor in timp real), meridianele si paralelele formeaza un unghi drept perfect, nu aproximativ ca in cazul altor proiectii, cum ar fi cea tip Albers care reda corect suprafetele (intersectiile dintre paralele si meridiane nu mai formeaza un unghi drept perfect). Astfel, pe o proiectie Mercator, o linie paralela cu Ecuatorul ar fi dreapta, in timp ce pe o proiectie Albers, linia ar fi curbata.

avion
Traiectoria curbata a zborului Dubai-New-York (proiectie Mercator-flightradar24)
190px-Manual-UV-projection-albers.jpg
Proiectie conica Albers

Vom nota 2 puncte sugestiv:

  • New Orleans (30 grade lat. N si 90 grade long. V)
  • Cairo (30 grade lat. N si 30 grade long E)

Ne aflam in Emisfera Nordica.

Sa presupunem ca un avion se deplaseaza de la punctul New Orleans la punctul Cairo.

In prima situatie, avionul zboara paralel cu Ecuatorul (pe o proiectie Mercator, traiectoria ar fi dreapta; insa, mai jos avem Pamantul reprezentat fidel-Google Earth). Distanta strabatuta este de 11.575 km.

Distanta paralela ecuator.JPG
Linia dintre cele doua puncte este paralela cu Ecuatorul si se suprapune peste paralela de 30 grade latitudine nordica

In a 2-a situatie, avionul zboara spre nord, apoi revine spre sud (pe o proiectie Mercator ar aparea curbat, la fel ca in situatia zborului Dubai-New York). Distanta strabatuta este de 10.822 km.

Distanta cea mai scurta.JPG
Linia dintre cele doua puncte reprezina cea mai mica distanta

Deci, avem o diferenta intre cele doua situatii. Atunci cand avionul se deplaseaza paralel cu Ecuatorul, distanta strabatuta este mai mare (11.575 km). In momentul in care se deplaseaza spre nord in prima parte a zborului si revine spre sud in partea a 2-a (traiectorie curbata), distanta este mai mica (10.822 km).

De ce se intampla acest lucru?

Daca Terra ar fi o sfera perfecta, distantele ar fi egale, fie ca s-ar deplasa paralel cu Ecuatorul, fie ca ar avea cealalta traiectorie. Dar, Pamantul nu este o sfera perfecta, ci un geoid, fiind bombat la Ecuator si turtit la Poli. Raza din centrul planetei noastre la Ecuator este de 6378 km, in timp ce la Poli este de 6357 km. Astfel, distantele strabatute de un avion vor fi mai mici daca merg spre nord si apoi revin spre sud in Emisfera Nordica (traiectorie curbata), comparativ cu cele parcurse paralel cu Ecuatorul. Pentru Emisfera Sudica, situatia este invers. Avioanele se deplaseaza spre sud si apoi revin spre nord.

Desigur, traiectoriile mai pot fi influentate de alti factori, cum ar fi clima, fenomene naturale nedorite (eruptie vulcanica), faptul ca un spatiu aerian al unei tari este inchis, politica firmei de transport sau eventuale escale.

Sper ca vi s-a parut interesant acest articol despre traiectoria avioanelor.

Calatoria este o poveste frumoasa. Traieste-o!

Lasă un comentariu