In 5 ore plec in cea mai frumoasa excursie (Iordania, Umbria si Japonia). Iata cum imi planific itinerariul. Pentru #superblog

Ca orice calator inrait caruia ii sta bine cu drumul, sunt mereu cu bagajul facut, cum s-ar spune. Daca ar fi gratuit calatoritul, as fi plecat mai mereu si nu m-ati vedea asa des.

Sunt luat prin surprindere de cei de la Christian Tour. In mod placut, evident. In 5 ore trebuie sa imi fac bagajul si sa fiu la aeroport ca sa iau avionul spre 3 destinatii inedite: Iordania, Umbria si Japonia.

Imi iau un rucsac mai incapator in care pun repede cele necesare: camera pentru filmarile destinate blogului, o agenda pentru notite, harti, cateva sandvisuri. Pe langa acestea, mai adaug in bagajul meu entuziasmul si pofta de viata.

Sunt genul de om care vrea sa viziteze foarte multe locatii. Asa ca, mi-am propus sa merg in cele 3 destinatii fara sa fac o pauza intre ele, adica sa ma intorc acasa. Sunt pregatit de un circuit indelungat. O sa descriu de la cap la coada planul calatoriei mele.

Sa incepem!

I. Iordania

Iau avionul spre Iordania. Voi ateriza in Amman, capitala acestei tari. Planul este sa strabat statul de la nord la sud, paralel cu Depresiunea Tectonica a Iordanului, de la Amman pana la Aqaba. Relieful este absolut spectaculos. Daca prind o zi senina, voi putea observa muntii aflati in partea israeliana.

Iata ce voi vizita:

Amman

Supranumit „porumbelul alb” este un oras cu 4 milioane de locuitori, lucru fascinant deoarece se afla intr-un areal secetos, fiind amplasat pe 7 dealuri si in zona a 3 vai seci.

Voi merge sa vizitez: Templul lui Hercule aflat pe citatadela orasului, Moscheea Regelui Abdulah I (este fascinanta prin cele doua turnuri ce incadreaza domul), Teatrul Roman si Palatul Umayyad.

Marea Moarta

Aici voi merge sa stau la plaja si sa ma relaxez plutind in Marea Moarta care este foarte sarata. Un lucru pe care vreau sa il fac este acela de a citi o carte in timp ce plutesc efectiv si sa ma uit la muntii aflati in apropiere. Este fascinant pentru ca ma voi afla cu mult sub nivelul marii, la cea mai mica altitudine din lume.

Petra

Acest oras, una dintre Cele 7 Noi Minuni ale Lumii, este fascinant datorita templelor sapate direct in stanca. Neaparat trebuie sa vad Trezoreria. Are 42 de metri. Pentru ca tot sunt aici, voi merge cu camila, asa zisa „corabie a desertului”, prin apropiere.

Wadi Rum

Se afla in sudul tarii, la 60 km de Aqaba. Relieful este spectaculos. Voi vedea formatiuni stancoase „sculptate” parca de natura si dune de nisip. Aici voi intalni desene murale si graffiti realizate de civilizatiile antice. Zona aflata in zona vaii Wadi Rum include si cel mai inalt munte din Iordania.

Aqaba

Ultima mea destinatie din Iordania este orasul Aqaba, port la golful cu acelasi nume. Acesta este dominat de munti rosiatici. Planuiesc sa stau la plaja si sa fac o baie in Marea Rosie.

Delicii culinare

Doresc sa mananc retete iordaniene traditionale, cum ar fi cele cu carne de oaie, bame, vinete si orez.

Mansaf-ul este o mancare specifica locului, facut din carne de oaie gatita intr-un sos de iaurt fermentat, servit cu orez. Este mancarea lor nationala.

Ca desert, o sa servesc o tarta cu fructe de toamna (mere, pere, struguri). Aceasta reteta se face cu aluat de chec. Eu sunt pur si simplu innebunit dupa desert.

Locul emblematic

Petra este desigur locul emblematic pentru Iordania. Probabil auzi mai intai de acest loc si apoi de capitala Amman. Cred ca iordanienii nu se supara daca locul sapat in stanca este mai cunoscut ca cel mai mare oras. Este fascinant cum a rezistat milenii intregi. Fiind sapat in stanca, acesta poate fi conservat mii de ani. Este impresionant ca aici a existat o civilizatie infloritoare in mijlocul desertului.

Dupa ce termin de vizitat Iordania, ma voi intoarce in Europa, mai exact in Umbria, Italia. Norocul meu este ca Aqaba, ultima mea destinatie, dar nu cea din urma din Iordania, are aeroport. Asa ca, imi voi lua zborul spre Umbria, Italia.

II. Umria, Italia

Umbria era pe lista mea de mult timp. Auzisem eu la geografie cum ca in centrul Italiei se afla niste lacuri in Muntii Apenini, zone pitoresti si orasul Perugia.

Umbria este singura regiune din Italia care nu are iesire la mare. De asemenea, este cunoscuta si pentru vinuri.

Iata ce voi vizita:

Lacul Trasimeno

Este un lac in zona Apeninilor, destul de intins, al 4-lea ca marime din Italia. In apropiere, se afla foarte multe castele. Sunt 3 insule: Isola Polvese este cea mai mare, iar Isola Maggiore este singura locuita.

Assisi

Este un oras aflat intr-o zona deluroasa, nu departe de Perugia. Assisi este in patrimoniul UNESCO. Voi vizita Bazilica San Francesco, Santa Maria Maggiore, Chiesa Nuova, unde se presupune ca ar fi locuit Sfantul Francis. Tot aici se afla un amfiteatru roman.

Perugia

De Perugia am auzit pentru prima data de la meciurile de fotbal. El este capitala regiunii, cunoscut pentru zidurile de aparare din jurul centrului vechi. De asemenea, voi vizita Palatul Priori ce dateaza din secolul 13. In piata IV Novembre se afla o catedrala gotica unde voi vedea picturi din perioada Renascentista.

Orvieto

Daca te uiti pe o harta satelitara, vei observa ca Orvieto se afla pe varful unui deal. Este un oras mic, dar cu un peisaj foarte spectaculos, tocmai datorita amplasarii sale. Voi vizita Domul Orvieto ce dateaza din secolul 13, dar si Muzeul de Arheologie.

Umbria dispune de munti, dealuri, vai, lacuri, paduri, dar si de o bogata istorie. Toate acestea fac din regiunea italiana o zona atractiva, pe care o voi vizita.

Delicii culinare

Fiind gurmand, imi place sa degust din specialitatile locului.

Prosciutto di Norcia este specific acestei zone si dateaza din timpul romanilor.

Ca si desert, voi incerca Ciambella, o prajitura dulce si parfumata, ce are aroma de vanilie si cacao.

Desigur, mancarurile servite in Umbria merg cu vinuri bune. Pentru ca ajung in Orvieto, voi servi un vin alb specific acestei zone deoarece aici sunt multe culturi viticole.

Locul emblematic

Nu a fost greu sa ma decid. Pe mine m-a impresionat Orvieto. In momentul in care am auzit ca acest oras se afla in varful unui deal, am inceput sa ma documentez, sa caut imagini satelitare, fiind interesat foarte mult de geografia locului. Am fost impresionat. La toate acestea se adauga istoria, obiectivele si vinurile.

Dupa ce termin de vizitat Umbria, voi zbura in Japonia. Aeroportul din Roma nu este foarte departe de Umbria, asa ca voi lua un zbor spre Orientul Indepartat, mai exact spre Tara Soarelui Rasare.

III. Japonia

Indepartata Japonie. O tara formata din 4 insule mari si multe mai mici. Numai auzind povestiri, constati ca este o tara pe care trebuie neaparat sa o vizitezi. Pentru cultura, aglomeratii urbane, istorie, mancare, disciplina. Toate acestea sunt un mix perfect.

Voi ateriza in Tokyo, dupa un zbor lung. Desi probabil o sa fiu obosit, imi voi reveni imediat atunci cand voi pune piciorul pe taram nipon.

Ce m-a mai atras pe mine este modul in care japonezii se daruiesc in competitii. Spre exemplu, urmaresc sariturile cu schiurile. Acolo este un saritor care inca participa la, tineti-va bine, 47 de ani. Se numeste Noriaki Kasai.

Japonia se afla pe Marele Cerc de Foc al Pacificului, zona cu o intensa activitate vulcanica, dar si seismica. Cumva, Japonezii reusesc sa controleze natura si sa faca cele 4 mari insule si cateva dintre cele mici propice pentru locuit.

Iata ce voi vizita in Japonia:

Tokyo

Megaorasul este capitala Japoniei. E primul oras pe care il voi vizita deoarece voi ateriza aici. Este un mix intre modern si traditional. Voi merge sa vizitez celerul templu Meiji Shinto, precum si Palatul Imperial. Insa, cel mai interesant va fi sa ma „pierd” pe strazile uriasei capitale nipone. O sa urc la Tokyo Skytree pentru a vedea orasul de sus.

Muntele Fuji

Doresc sa vizitez multele Fuji de mult timp. Este, de fapt, un vulcan activ, cu o inaltime de 3776 de metri. Cand te uiti din departare, are aspect conic, fiind acoperit de zapada. Este cel mai inalt varf si loc de pelerinaj.

Castelul Himeji

Este cel mai vizitat castel din Japonia. Voi merge aici. Acest edificiu face parte din patrimoniul UNESCO. Are o arhitectura tipica japoneza, exteriorul avand culoare alba splendida. Constructia a inceput in secolul 14, insa acesta s-a extins cu timpul. Este amplasat pe un deal.

Kyoto

Kyoto atrage prin faptul ca a fost capitala imperiala a Japoniei. Sunt foarte multe temple budiste aici, dar si gradini. Voi mai vizita: Templele Kamigano si Shimogano, To-Ji, un templu budist. De altfel, sunt foarte multe locuri sacre in Kyoto.

Delicii Culinare 

Supa Miso este o supa traditionala japoneza preparata din ingrediente numite simplu „dashi” (peste, oase, carne, legume ce dau gustul initial al supei). Acesta reprezinta baza pentru supa. Pe langa, sunt adaugate multe ingrediente.

Sushi este o specialitate japoneza preparata din orez condimentat cu sare, otet sau zahar, ce este rulat de obicei peste fructe de mare, somon, legume sau fructe tropicale. Acest tip de mancare este foarte variat si popular la nivel mondial. Sunt un fan al acestui tip de mancare. Sunt curios sa simt gustul sushi-ului facut la el acasa.

Locul emblematic

Tokyo este pentru mine locul emblematic. Este impresionant prin modernism, dar si prin traditionalism, prin populatia sa numeroasa. Este dovana pura ca daca omul vrea sa schimbe un loc mai putin prielnic locuiri intr-unul favorabil, o poate face.

Acesta este planul meu. 3 destinatii, toate diferite, dar impresionante prin cultura, istorie, civilizatie si gastronomie.

Inainte de incheiere, am o mentiune de facut. Acest articol despre Iordania, Umbria si Japonia a fost scris in tren, intre Bucuresti si Budapesta. De ce? Pentru ca unui calator ii sta bine cu drumul, iar o poveste buna poate fi spusa in timpul unei deplasari din punctul A in punctul B.

Sper ca vi s-a parut interesant planul meu pentru #superblog.

Ne vedem la urmatoarele calatorii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s