Botezat de britanici si irlandezi „Bestia din Est”, fenomenul climatic unic in ultimii zeci de ani pentru perioada de sfarsit de februarie, a adus precipitatii insemnate cantitativ sub forma de zapada in foarte multe zone, temperaturi extrem de scazute pentru aceasta perioada si vant foarte puternic.
Agentiile nationale de meteorologie au emis cod galben, portocaliu si chiar rosu de viscol, precipitatii bogate sub forma de zapada si ger.
Ce s-a intamplat?
Temperaturile foarte scazute apar in zone cu o presiune atmosferica ridicata, aerul rece fiind mai greu decat cel cald. In situatia data, anticiclonul, adica zona de maxima presiune s-a situat in principal deasupra Scandinaviei, aici inregistrandu-se temperaturi de pana la -40 grade Celsius la Kiruna, extrem de reduse chiar si pentru aceasta zona la sfarsit de februarie si inceput de martie. Fenomenul nu a fost local, ci s-a extins prin dislocarea maselor de aer cu temperaturi mai ridicate de catre cele cu temperaturi scazute in aproape toata Europa. Aerul mai cald a fost impins spre alte zone, cum ar fi zona polara. Astfel, la Polul Nord era cu 20 de grade mai cald ca de obicei. S-au inregistrat aproximativ -8 grade Celsius, cea mai ridicata din ultimii ani. Putem trage concluzia ca la pol era mai cald ca in multe tari din Europa. De asemenea, in nordul Groenlandei, temperatura a fost peste limita inghetului.

Interactiunea aerului rece (anticiclon) cu ciclionul (zone cu presiune atmosferica scazuta si temperaturi mai ridicate, de obicei instabile climatic) a generat furtuni, vant foarte puternic (pana la 187 km/h in Norvegia; cea mai mare viteza inregistrata), zapezi si temperaturi scazute, lucru ce a speriat nationalitatile din vest care nu sunt obisnuite cu astfel de fenomene extreme.
S-au produs multe inversiuni termice in zonele depresionare intramontane, temperatura scazand sub -20 de grade in Carpatii Orientali sau Alpi.

Unde s-a manifestat fenomenul?
Fenomenul s-a resimtit in Europa Centrala, Vestica, Scandinava, Estica, Balcani si parti din zona mediteraneana, dar si in parti din Asia, cum ar fi Siberia, Mongolia, nordul Chinei si Kazahstan.
Eu am calatorit in cateva tari in aceasta perioada si efectul fenomenului s-a resimtit in Gottingen, Vilnius sau Bergamo. Chiar si in Marrakech au fost turbulente ca urmare a interactiunii anticiclonului cu zona mai calda din Nordul Africii.
Schimbarile climatice sunt reale si se intampla in prezent.