De ce isi permit companiile aeriene low-cost sa zboare la preturi mici? In ce perioada a anului gasim bilete la pret redus? De ce zborurile noi sunt mai ieftine?

Acum mai bine de 20 de ani era un lux sa zbori cu avionul. Nu oricine isi permitea sa isi cumpere un bilet. Puteai plati sute de dolari pe sens pentru un zbor in Europa. Nu mai vorbesc de zborurile transatlantice si transcontinentale, unde pretul unui bilet putea dapasi mia de dolari.

Astazi nu mai este cazul. Foarte multi isi pot permite sa calatoreasca cu avionul datorita companiilor low-cost. Cel putin in Europa, Asia de Sud-Est st si America de Nord.

Un trendsetter a fost compania Ryanair care a introdus foarte multe zboruri ieftine ce au conectat numeroase orase din Europa si a permis multor oameni sa calatoreasca in afara tarii lor de domiciliu. Exemplul a fost urmat si de altii: easyJet, Wizz Air, Blue Air, WOW Air, Norwegian.

bilete-avion-pitesti-oferte-informatii-rezervari-5529.png

O sa incerc sa explic de ce acesti operatori aerieni isi permit sa tina costurile jos.

Asadar, de ce preturile biletelor low-cost sunt mici?

  1. Flota formata din acelasi tip de aeronava. In general, opereaza acelasi tip de aeronava: Ryanair – Boeing 737-800 (189 locuri, consum de kerosen redus in comparatie cu alte aeronave); Wizz Air – Airbus A320-200 (180 locuri) si Airbus A321-200 (230 locuri). Deoarece au acelasi furnizor, pretul aeronavei va scadea deoarece compania producatoare (Airbus, Boeing) va fi interesata sa acorde un discount pentru ca va livra un numar ridicat de aeronave catre acelasi client (fidelizare; operatiune win-win). Spre exemplu, Ryanair are o comanda de 110 avioane tip Boeing 737 MAX 200 ce vor fi livrate incepand cu 2019.
  2. Reviziile sunt mai ieftine deoarece au unul sau doua tipuri de aeronave de la acelasi furnizor, astfel timpul acordat reparatiilor si reviziilor va fi mai mic, deci pretul va fi mai scazut (personalul implicat in reparatii si revizii trebuie sa fie specializat numai pe una sau doua tipuri de aeronave; rezulta un cost redus). Spre exemplu, Lufthansa are nu mai putin de 14 tipuri diferite de aeronave (Boeing si Airbus).
  3. Timpul de asteptare. Timpul de asteptare intre zboruri este de aproximativ 30 de minute la companiile low-cost, in timp ce la zborurile de linie, durata este mai mare.
  4. Zboara pe aeroporturile secundare. In general, companiile low cost zboara pe aeroporturile secundare, unde taxele de aeroport sunt mult mai mici in comparatie cu marile aeroporturi. Spre exemplu, la Londra, majoritatea companiilor low-cost zboara pe Luton si Stansted, nu pe Heathrow sau Gatwick. La fel se intampla in Frankfurt (zboara pe Frankfurt-Hahn) sau Munich (zboara pe Memmingen-Munich West). In ultimii doi ani, am observat ca marile aeroporturi au inceput sa accepte companiile low-cost pentru a nu pierde teren in fata micilor aeroporturi. Cu toate acestea, avioanele companiilor low-cost nu sunt mereu conectate la aeroport. Zboara in multe situatii de la un terminal secundar destinat lor (vezi Lisabona).
  5. Check-in-ul la aeroport nu este gratuit, ci online (reducere de costuri). Daca nu faci check-in-ul online, vei fi nevoit sa platesti. La zborul de linie, aceasta operatiune este in general gratuita la aeroport.
  6. Taxa in plus pentru bagaje ce depasesc o anumita masa si dimensiune (sursa de venit pentru companii). Daca vei reusi sa te incadrezi in politica lor, nu vei fi nevoit sa platesti. In general poti lua pana la 10 kg gratuit (daca vei depasi, vei fi nevoit sa platesti o suprataxa care poate fi mai mare ca pretul biletului)
  7. In situatia unor intarzieri, companiile low-cost nu sunt obligate sa aiba pe cineva la poarta, asa cum se intampla in cazul zborului de linie. Recent, avionul meu a intarziat. Langa zbura TAROM. Acestia au avut o persoana ce era in permanenta la poarta, in timp ce la Wizz Air nu era nimeni. Au venit in momentul in care avionul urma sa decoleze. De asemenea, TAROM acorda apa si sandvisuri pentru ca avionul intarzia.
  8. Salariile pilotilor si insotitorilor de bord de pe zborurile low-cost sunt putin mai mici in comparatie cu cele de pe zborurile de linie. Aceasta situatie nu se aplica insa in toate cazurile companiilor ce opereaza zboruri ieftine.
  9. Pretul precticat la alimente si bauturi la bord este cu mult peste cel de pe piata. Daca o apa 0.5L costa 2.5 euro, adaosul comercial poate fi de pana la 1000% (e posibil ca ei sa cumpere apa aceea cu numai 25 de eurocenti, poate chiar mai putin). Sunt foarte multi care cumpara in avion mancare si bautura, mai ales daca zborul este lung.
  10. Mai multe locuri in cabina comparativ cu companiile de linie. In cabina, distanta intre scaune va fi mai mica. Astfel, vor putea transporta mai multi pasageri. Nu exista clase. De asemenea, gradul de ocupare este foarte ridicat. In unele situatii, avionul este fully-booked.
  11. Avionul low-cost nu este conectat de multe ori la burduf (direct la terminal) dupa aterizare. Pasagerii sunt transportati cu autobuzele. Costurile de aeroport vor fi mai mici.
  12. La companiile low-cost nu ai optiuni de entertainment (ecran cu filme si muzica) sau scaune confortabile ca in situatia companiilor de linie.
  13. Liberalizarea transportului aerian. Cel putin in Europa, acest lucru s-a petrecut. Astfel, operatorii aerieni low-cost au putut sa se inmulteasca. Acest lucru nu este valabil in America de Sud spre exemplu, unde esti nevoit sa alegi un zbor de linie.
  14. Renuntarea la agentiile de vanzare a biletelor de avion. Companiile low-cost vand bilete online. Scapand de intermediari, au putut sa scada preturile.
  15. Mai multe zboruri intr-o zi cu aceeasi aeronava. In comparatie cu operatorii de linie, o companie low-cost poate efectua mai multe zboruri cu aceeasi aeronava in aceeasi zi ca urmare a timpului de asteptare mai mic, dar si pentru ca aceasta este folosita intr-un mod intensiv. Recent, am zburat cu un avion care a efectuat intr-o zi 6 zboruri: Cluj-Bucuresti si retur, Cluj-Roma si retur si din nou Cluj-Bucuresti si retur. Operatorii de linie pot avea o singura aeronava care sa deserveasca aceeasi ruta.

image-2017-07-4-21853686-70-aeroportul-henri-coanda-otopeni.jpg

Cand sunt zborurile mai ieftine?

In general, vei putea zbura la costuri mici incepand cu octombrie pana la sfarsitul lui februarie, exceptand perioada Craciunului si a Revelionului. De asemenea, intre Paste si inceputul lui iulie, vei gasi bilete mai ieftine, mai putin perioada cu 1 Mai. In August si Septembrie preturile sunt ridicate.

De ce zborurile noi sunt ieftine?

Spre exemplu, Wizz Air a introdus pe ruta Budapesta-Astana un zbor nou. Timp de cateva luni, puteai sa zbori cu aproximativ 50 EUR dus-intors. Extrem de putin, avand in vedere ca zborul dureaza undeva la 5 ore. Compania dorea sa popularizeze noua ruta prin aceste preturi reduse. Dupa cateva luni, costul unui bilet a crescut.

Cam acestea sunt observatiile mele. Sper ca v-am raspuns la intrebarea: De ce biletele low-cost sunt ieftine?

Pana la urmatorul articol, fie ca este scris sau video, nu uitati:

Calatoria este o poveste frumoasa. Traieste-o!

2 gânduri despre „De ce isi permit companiile aeriene low-cost sa zboare la preturi mici? In ce perioada a anului gasim bilete la pret redus? De ce zborurile noi sunt mai ieftine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s