Cat combustibil consuma cel mai raspandit avion de pasageri din lume, Boeing 737? Cat trebuie sa plateasca o companie aeriana pe kerosen daca zboara 1000 km? Ce grad de ocupare trebuie sa aiba o aeronava low-cost pentru ca zborul cu acest tip de avion sa devina rentabil?

Acum ceva vreme am purtat o discutie cu un coleg despre consumul unui avion si costul combustibilului. Am devenit foarte curios si m-am decis sa cercetez. Deoarece am zburat de multe ori cu avioane Boeing operate de companii low-cost, voi face referite la acestea in articolul meu.

Avionul Boeing 737 este cel mai raspandit aparat de zbor pentru pasageri din lume. Sunt sanse mari ca in flota unei companii aeriene sa existe acest tip de aeronava. Spre exemplu, companii precum Blue Air si Ryanair opereaza zboruri cu acest avion de dimensiuni mici si medii. Consumul de kerosen este ceva mai mic, autonomia fiind de pana la 5600 km, in functie de tipul de 737.

Cat consuma un astfel de avion?

Un Boeing 737-800 consuma in medie 2494.75 kg/h, adica 3118.43 litri/h. Capacitatea pe scaune a unui astfel de avion la Ryanair, spre exemplu, este de 189 locuri. Il vom folosi ca model de studiu in exemplele noastre urmatoare din articol.

Cantitatea de kerosen consumata la 1 km este de 3.72 litri. Consumul la 1000 de km este de 3.72*1000=3720 litri/1000 km si se aplica atunci cand se deplaseaza cu viteza de croaziera si la altitudinea de 11000 de metri.

La decolare, consumul este de 2 ori mai mare decat cel din timpul zborului propriu-zis (viteza de croaziera) deoarece motoarele sunt turate la maxim. Sa presupunem ca un avion are nevoie de aproximativ 20 de minute ca sa atinga altitudinea de croaziera. Va consuma undeva la 2078 litri.

Ulterior, consumul va scadea pana la cel obisnuit atunci cand sunt atinse altitudinea (aproximativ 11000 metri alt.) si viteza de croaziera. Ne putem astepta ca in 30 de minute de la decolare, avionul sa atinga viteza normala de 838 km/h. in cele 10 minute ramase, avionul va mai consuma undeva la 780 litri. In total, in primele 30 de minute de zbor va consuma 2858 litri.

Dupa decolare si atingerea altitudinii de croaziera, va consuma in medie 3720 litri la 1000 de km asa cum am specificat mai sus.

Pana sa aterizeze, avionul va scadea viteza prin reducerea treptata a turatiei motoarelor. La aterizarea pe pista, in timpul decelerarii, consumul va mai creste. Prin „reverse thrust” (impingere inapoi) se asigura o aterizare stabila, in special cand sunt fenomene meteorologice. Reverse thrust-ul nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva secunde.  Astfel, vom avea un consum de 104 litri in acest interval de timp

Capacitatea rezervorului este de 26000-29600 litri. Deci, cu un plin, un avion tip Boeing 737-800 poate zbura mii de km. Este indicat ca la aterizare, avionul sa mai aiba rezerve de combustibil (cel mai probabil din motive de siguranta).

Vom presupune acum ca aeronava va face un zbor Bucuresti-Praga, pe distanta de aproximativ 1000 de km cu un avion Boeing 737-800.

Consumul total la 1000 de km pe o vreme buna va fi de 2858 litri+3720 litri+104 litri=6682 litri. Atat va consuma un avion care realizeaza curse continentale. Durata pe o astfel de distanta este in medie de 1 ora si 30 de minute.

Desigur, sunt numerosi factori ce influenteaza consumul. Gradul de incarcare cu bagaje si combustibil, numarul de pasageri, conditiile meteo, altitudinea de deplasare, viteza de deplasare etc.

http_%2F%2Fo.aolcdn.com%2Fhss%2Fstorage%2Fmidas%2Fff8772cac24e9a14d070aa704374d610%2F205171764%2FRTX33JNB.jpeg

Cat trebuie sa plateasca o companie aeriana pentru 1000 km de zbor?

Litrul de kerosen in America este de aproximativ un dolar. Vom folosi valoarea aceasta standard.

Astfel, la 1000 km de zbor, o companie aeriana va plati aproximativ 6682 dolari daca aplicam valoarea de 1 dolar/litru. Am intalnit si alte valori, cum ca un litru de kerosen ar costa echivalentul a 3 lei in Marea Britanie. Vom ramane la valoarea mai scumpa de 1 dolar

boeing-737-max-engines_1024xx632-356-0-27.png

Cat ar trebui sa plateasca un pasager pentru combustibil daca toate cele 189 locuri ale unui Boeing 737-800 ar fi ocupate?

Un pasager va plati 6682 dolari/189 locuri=35.35 dolari la 1000 km zburati. Conditia este ca avionul sa fie fully-booked (plin).

Acum putem intelege de ce primele bilete vandute de companiile aeriene low-cost sunt foarte ieftine. Anumite companii, cum ar fi Wizz Air si Ryanair, vand bilete la preturi incepand cu 8-10 euro. Ulterior, cu cat creste gradul de ocupare, acestea se scumpesc.

Ce grad de ocupare trebuie sa aiba un avion low-cost pentru ca zborul sa devina rentabil?

In primul rand, compania aeriana trebuie sa acopere costul cu combustibilul, lucru perfect realizabil, avand in vedere ca un pasager trebuie sa plateasca 35.35 dolari la 1000 km strabatuti. Venituri suplimentare vin din incasarile de pe urma bagajelor, bilete cumparate pe ultima suta de metri, renuntarea la zbor si umplerea locului lasat liber de catre alt pasager, service-ul din timpul zborului, priority boarding etc.

Fara sa mai facem calcule, vom face presupuneri. Pentru ca un zbor sa fie rentabil, gradul de ocupare ar trebui sa fie undeva la peste 85%, cel putin pentru zborul low-cost. E posibil ca si cu un procent mai mic, acel zbor sa fie rentabil. Prin veniturile in plus, companiile vor plati aeronavele, taxele de aeroport, pilotii, insotitorii de zbor si alti furnizori.

Deci, putem intelege de ce companiile low-cost isi permit sa tina preturile asa scazute. Motivul este pretul relativ mic al combustibilului per pasager. Mai sunt si altele. Pe celelalte le puteti afla dintr-un alt articol de pe blog.

Sper ca vi s-a parut interesant acest text. Pana la urmatoarea intalnire, nu uitati:

Calatoria este o poveste frumoasa! Traieste-o!

5 gânduri despre „Cat combustibil consuma cel mai raspandit avion de pasageri din lume, Boeing 737? Cat trebuie sa plateasca o companie aeriana pe kerosen daca zboara 1000 km? Ce grad de ocupare trebuie sa aiba o aeronava low-cost pentru ca zborul cu acest tip de avion sa devina rentabil?

  1. Calculele sunt nu doar superficiale, dar si eronate.
    Plus ca neglijati un aspect foarte important, care la Blueair nu este relevant, dar la wizz conteaza, caci acestia cumpara avioane nou-noute, pe care le ruleaza cinci ani, dupa care le vand. Avioanele A320 costa 100 de milioane de euro bucata, A321 costa 120. La acest pret se raporteaza amortizarea, ca dupa cinci ani avioanele se vand undeva la 10-20 milioane de euro si se mai adauga si dobanda pe capitalul imprumutat. Acest cost defalcat pe ore de zbor, la care se adauga si restrictiile de zbor in UE intre orele 0:00 si 6:00 plus timpii de imbarcare/debarcare de minim 40 de minute intre zboruri inseamna ca avionul ruleaza 16 ore pe zi (liniile prefera sa puna cursele lungi din Portugalia, Spania, UK spre Romania aproape de miezul noptii tocmai pentru a prelungi orele de zbor zilnice) asa ca la final avem si niste costuri semnificative cu amortizarea si dobanda.
    Marele avantaj al avioanelor este ca acestia cumpara kerosenul la un pret apropiat al titeiului brut (68$ barilul acum parca), nu se adauga taxele de drum ascunse in pretul de la pompa. Si eroarea in mare parte la calculele voastre provine de la faptul ca acest pret e cam de 1,6 lei. A, si cota TVA e 0%. Deci pretul pentru ora de zbor este undeva la 6EUR la full load factor.
    Dealtfel avionul alimentat complet cu combustibil are consumul mai mare, datorita greutatii mai mari…

    Apreciază

    1. 1. Pretul kerosenului variaza in functie de tara/zona economica
      2.Dvs. faceti referire si la altfel de cheltuieli (achizitie avioane spre exp.) despre care eu am vorbit in alt articol (aveti link in text). Eu m-am axat pe consum si costul combustibilului, dar nu cred ca ati inteles ideea principala a textului. La final am zis ca veniturile suplimentare vin si din alte operatiuni, cum ar fi bagajele si service-ul onboard. Acestea cresc pretul biletului, normal.
      M-am documentat din mai multe surse si am verificat fiecare afirmatie.
      Pretul galonului de kerosen este de aproximativ 360-380 centi dolari. Aceasta a fost cifra folosita. In UK era de aproximativ 3 lei per litru. Sunt date din 2018. Pretul variaza in fct. de zona economica.

      Apreciază

      1. Aia cu motoarele turate in sens invers e tare… Poate va referiti la reverse thrust? Aia e cu totul altceva… si nu se face in aer… ci pe pista… timp de sub 10 secunde..

        Apreciază

  2. Multumesc pt informatii.
    Articolul dvs este suficient de explicit .
    Curiozitatea mea era strict legata de consumul de combustibil si (adiacent )daca se amortizeaza.
    Se pare ca da din moment ce pe ultimele locuri pretul creste in cateva minute si cu 25%
    Spun asta pt ca am simtit o pe buzunarul meu acum doua zile.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s