Islanda este o tara aparte, aflata la limita dintre doua placi tectonice: Nord Americana si Euroasiatica. Prin urmare, aici au loc fenomene vulcanice, fiind un pamant relativ nou. Peisajele sunt spectaculoase, putand fi intalniti ghetari, gheizere, cascade, plaje cu nisip negru, fiorduri etc. Populatia tarii este relativ mica, peste 300.000 locuitori, avand una dintre densitatile cele mai mici din Europa, 3 loc./kmp. Suprafata tarii este aproximativ jumatate din intinderea tarii noastre.
Desi este un stat mic, au reusit sa se califice la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia, dar si la Europenele din Franta de acum 2 ani, unde au facut o figura frumoasa.
Poti vedea cum arata tara in clipul video realizat de mine printr-un click pe acest link.
Cum ajungi in Islanda?
Din Romania nu exista zbor direct catre Islanda, asa ca, vei fi nevoit sa schimbi pentru a ajunge aici. Aeroportul International Keflavik este principala poarta de intrare in tara insulara.
Te poti deplasa direct din Budapesta cu avionul Wizz Air sau poti alege sa zbori combinat, mai intai la Londra, apoi la Keflavik. Eu am folosit varianta de a zbura in Marea Britanie cu Wizz Air si apoi in Keflavik cu compania easyJet. Low cost-ul este varianta mai ieftina, insa poti opta sa zbori cu companiile de linie.
Cu ce te poti deplasa intre obiective?
Cel mai eficient mod de a te deplasa intre obiective este acela de a inchiria autoturism. Exista autobuze ce te pot transporta intre localitati. Dezavantajul este ca circula rar deoarece zonele respective nu sunt foarte populate. De asemenea, la obiectivele naturale aflate in afara localitatilor, vei fi nevoit sa faci autostopul sau sa cauti excursii organizate care sunt de cele mai multe ori foarte scumpe.
Asa ca, cel mai bine inchiriati un autoturism de langa aeroport. Mai multe detalii gasiti aici. Noi am fost 7 persoane si a fost nevoie sa inchiriem 2 autoturisme. A fost foarte bine deoarece am putut sa ne deplasam lejer intre obiective. Compania de la care am inchiriat se numeste Procar. Locatia lor este langa Aeroportul International Keflavik. La terminal, am fost asteptati de un angajat al companiei care ne-a transportat la biroul de inchirieri. Am ales sa facem asigurare full pentru toate zilele de inchiriere, platind undeva la 30 de euro pe zi. Legat de combustibil, vei fi nevoit sa returnezi autovehiculul cu rezervorul plin deoarece asa il iei in primire. Costul de inchiriere variaza in functie de tipul de autovehicul, daca sunt unul sau mai multi soferi, valoarea asigurarii etc. Dupa ce am folosit masinile, le-am returnat in acelasi loc.
Parcarile sunt in general gratis, insa sunt si obiective unde esti nevoit sa platesti.
Ce poti vizita?
Sunt numeroase obiective ce pot fi vizitate, in special naturale. Mai jos aveti o lista cu ce trebuie descoperit in Islanda. Nu uitati de clipul video realizat de mine unde poti vedea ce e de vizitat.

-Arhipelagul Vulcanic Vestmannaeyjar, cel mai nou pamant islandez (aflat in SV);
-Ghetarii Vatnajökull, cel mai mare ghetar din Europa impreuna cu Pjala cu Diamante, Mýrdalsjökull, Snæfellsjökull etc. (aflat in SE);
-Cascadele Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Gullfoss, etc.;
-Gheizerul Geysir (aproape de Reykjavik);
-Golden Circle (Valea cu Aburi, Craterul Kerid, Parcul National Thingvellir);
-Laguna Albastra (aproape de aeroport);
-Fiordurile din nord si est;
-Capitala Reykjavik.
Acestea ar fi cateva dintre obiectivele islandeze ce merita descoperite. Fiecare zona are ceva aparte. Aurorele boreale sunt un alt obiectiv interesant (de mers in toamna).

Poti trece cu buletinul romanesc in Islanda?
Da, se poate intra pe teritoriul islandez cu buletinul deoarece acestia fac parte din spatiul Schengen. De asemenea, daca ai pasaport biometric, plasezi documentul pe un dispozitiv. Acesta iti identifica datele de pe pasaport si trasaturile faciale. Ulterior, esti lasat sa intri in tara, fara a mai fi controlat de vames.
Cum sunt preturile?
Preturile sunt foarte ridicate. Spre exemplu, daca vrei sa cumperi o bere din supermarket, vei plati cam 3 euro. Daca vrei sa iti cumperi un sandvis mare de la Subway, vei achita undeva la 60-70 RON. E de preferat sa faci plata cu cardul. In acest fel, statul evita evaziunea fiscala. Nu intalnesti foarte multe ATM-uri.
Moneda nationala este coroana islandeza.

Este o tara sigura?
Este probabil cea mai sigura tara in care eu am calatorit pana acum. Localnicii sunt cu mult bun simt. Tara este foarte curata. Localnicii stiu engleza.

Cazare
Cautati sa stati la hosteluri pentru a plati mai putin. Daca vreti sa va cazati in Reykjavik, va recomand The Capital-Inn Hotel. Rezervari puteti face aici. Parcarea este gratuita.
Sper ca informatiile prezentate in acest articol sunt utile. Nu-mi ramane decat sa va urez calatorie placuta in Islanda.
Pana la urmatorul articol, nu uitati:
Calatoria este o poveste frumoasa. Traieste-o!
