Copil fiind, urmaream la TV starea vremii si observam ca la Londra este mai cald iarna ca in Bucuresti. Vedeam ca britanicii sunt localizati mai sus ca noi si ma intrebam de ce la ei temperatura este mai ridicata. Raspunsul l-am aflat atunci cand am citit despre clima celor doua orase.
Intre capitala Romaniei si cea britanica exista diferente climatice ca urmare a pozitiei geografice si a climatului local. Una este localizata in interiorul continentului (Bucuresti), alta langa ocean (Londra).
Bucuresti se afla la 44 grade si 26 minute latitudine nordica, iar Londra la 51 grade si 30 minute latitudine nordica. Cu toate acestea, iarna este mai cald in Londra ca in Bucuresti, desi orasul britanic se afla cu 7 grade latitudine mai la nord fata de capitala Romaniei.
Principalul factor climatic care face ca temperatura la Londra sa fie mai mare in timpul iernii este Curentul Golfului. Acesta este un curent oceanic cald de suprafata care se formeaza la sud de SUA (Stramtoarea Florida, la aproximativ 25 grade lat. nordica), traverseaza sudul Floridei, SE SUA, zona Atlaticului si apoi scalda tarmurile din Europa de Vest si de Nord, pana la Marea Barents. Directia principala de deplasare este SV-NE. Temperatura acestuia este destul de ridicata (24-26 grade Celsius) si scade treptat cu cat curentul inainteaza spre NE.

Latimea curentului este de pana la 100 km, adancimea de pana la 1200 metri, iar viteza de deplasare 2.5 m/s, aceasta din urma fiind mai mare spre suprafata.
Deci, acest curent incalzeste tarile din Europa de NV, ridicand temperaturile locale. Are rol de moderator climatic. Prin urmare, temperatura medie in ianuarie la Londra este de 5 grade Celsius, in timp ce la Bucuresti este mai mica, de -2 grade Celsius, chiar daca Bucuresti este situat mai la sud.
Crivatul, un vant continental rece ce viscoleste zapada iarna, duce si mai mult la scaderea temperaturii in Bucuresti.
Curentului Golfului are caracteristica de moderator climatic. Vara, in iulie, temperatura medie la Londra este de 19 grade Celsius, in timp ce la Bucuresti este de 22 grade Celsius ca urmare a continentalismului. Amplitudinile (diferentele) termice intre ianuarie si iulie cresc cu cat un oras este localizat spre interiorul continentului (amplitudine de 14 grade la Londra si de 24 grade la Bucuresti). Oceanul se incalzeste si se raceste mai greu in comparatie cu zona continentala.

Pe harta de mai sus putem observa curentii din Atlanticul de Nord. Datorita Curentului cald al Golfului, vapoarele pot ajunge chiar si in ianuarie in portul Murmansk (Marea Barents), oras aflat in Rusia langa Peninsula Kola, la 68 grade si 58 minute lat. nordica. Daca nu ar exista acest curent, apa ar fi inghetata aici in timpul iernii. Insa, acest lucru se intampla in Golful Botnic din Marea Baltica (localizat la aproximativ 64 grade lat. nordica), situat mai la sud de Murmansk, unde apa cu salinitate mica poate ingheta in ianuarie ca urmare a absentei unui curent cald.

In imaginea de mai sus, puteti observa o nava blocata in apa inghetata a Marii Baltice. Mai jos puteti vedea un feribot ce a ramas blocat in apele inghetate ale Golfului Botnic.

Putem trage concluzia ca acest Curent al Golfului are o mare importanta in ceea ce priveste clima in Europa, permitand circulatia navelor pe tot timpul anului pana la Marea Barents. Daca nu ar exista, clima ar fi cu totul alta. Temperaturile ar fi mai scazute in Europa de Vest si Nord, iar apele ar ingheta in perioada iernii, cel putin in partile nordice.