Situatia traficului si a corporatistilor care calatoresc cu metroul si RATB-ul inspre si dinspre zona de business Bucuresti Nord (Aurel Vlaicu, Pipera, Pipera-Voluntari). Masuri de imbunatatire a situatiei ce pot fi luate pe termen scurt si lung.

Cu totii cunoastem situatia traficului din arealul de nord al Capitalei si a calatorilor care utilizeaza metroul si RATB-ul pentru a ajunge in aceeasi zona. Pipera, Pipera-Voluntari si zona Aurel Vlaicu sunt extrem de aglomerate la orele diminetii (8-10), cand oamenii se duc la serviciu si seara dupa ora 4, cand oamenii intorc acasa. Uneori, strabati cativa km in mai mult de o ora daca te deplasezi cu autoturismul. La metrou este extrem de aglomerat, corporatistii stand lipiti unii de altii.

De ce se intampla aceste lucruri?

Raspunsul este simplu. S-au construit foarte multe cladiri inalte de birouri, numarul de angajati a crescut, iar infrastructura a ramas aproximativ la fel ca aceea din 1990. Pasajul Pipera care traverseaza calea ferata si care face legatura intre Bucuresti si Pipera-Voluntari este singura noutate. A fost inaugurat in 2012.

In zona de nord ajung zilnic zeci de mii de oameni. E posibil ca numarul lor sa depaseasca chiar 100.000 de oameni. Desi a fost depasita cu mult capacitatea infrastructurii, se construieste in continuare. Va fi greu sa controlezi aceasta zona pe viitor daca infrastructura nu va fi modernizata. O alta solutie pentru a decongestiona arealul este mutarea unor birouri in alte zone ale Capitalei. Totusi, greu de crezut ca ultima varianta va fi luata in calcul deoarece acest lucru inseamna investitia in terenuri si cladiri noi, deci, o cheltuiala in plus pentru companii. Ar fi bine ca de acum incolo, firmele sa incerce sa deschida birouri si in alte zone ale Bucurestiului pentru a nu aglomera si mai mult zona de nord.

Ca o comparatie, inainte de 1989 lucrau undeva la 15000 de oameni la platforma industriala Pipera, o cifra mult mai mica fata de ce regasim astazi. Erau foarte multe pe terenuri neutilizate. De asemenea, metroul facea fata cu brio la traficul de calatori de atunci.

Business Nord.png
Fig.1. Zona de business Bucuresti Nord (Aurel Vlaicu, Pipera, Pipera-Voluntari)

In imaginea de mai sus (Fig.1.), reprezentat cu rosu, avem perimetrul zonei de business Bucuresti Nord, iar in cea de mai jos (Fig.2.), regasim localizarea perimetrului la nivelul Municipiului Bucuresti. Exista 7 cai rutiere (cu maro) care fac legatura cu arealul. Doua se afla in sud-vest (Calea Floreasca si Bulevardul Barbu Vacarescu-pe aici conduc corporatistii care traverseaza Bucurestiul prin zona centrala), unul in sud-est (Strada Petricani-pe aici vin cei care locuiesc in est si sud-est), doua in nord-est (zona Pipera-Voluntari, Strada Emil Racovita si Bulevardul Pipera-cele doua bulevarde sunt traversate de oameni care vin cu masina dinspre Voluntari), doua in vest (Soseaua Pipera si Strada Capitan Alexandru Serbanescu-traversate de corporatisti care vin cu autovehiculul dinstre nord, nord-vest si vestul Capitalei). Sunt destui oameni care locuiesc in afara Capitalei. Acestia sunt nevoiti, in functie de localitatea in care domiciliaza, sa foloseasca una dintre cele sapte cai rutiere de acces pentru a ajunge in zona de business.

Bucuresti Nord Medalon.png
Fig.2 Localizarea zonei de business la nivelul Municipiului Bucuresti

Angajatii zonei, pe langa autoturisme, folosesc mijloacele de transport in comun, cum ar fi metroul si RATB-ul. Magistrala 2 de metrou (albastru deschis) deserveste acest areal prin cele doua statii (cercurile albastre), si anume: Aurel Vlaicu (aici coboara cei care lucreaza in vestul zonei) si Pipera (coboara angajatii care lucreaza in centrul arealului). Pentru Pipera-Voluntari (nord-estul perimetrului) sunt autobuze care fac legatura intre metroul Pipera si cladirile de birouri. De asemenea, sunt cativa oameni care folosesc tramvaiul si autobuzul pentru a ajunge la serviciu. Totusi, capacitatea de transport a acestora nu este atat de mare cum este cea a metroului. Sa nu uitam de biciclistii care se deplaseaza la munca aici. Numarul acestora este insa in acest moment unul mic. Cu o infrastructura corespunzatoare, numarul acestora ar creste cu siguranta.

Cam acestea sunt variantele pe care oamenii le au pentru a ajunge la serviciu si pentru a pleca acasa. Din nefericire, se creeza aglomeratie la metrou deoarece exista o singura magistrala, iar infrastructura este necorespunzatoare pentru numarul extrem de ridicat de autovehicule. Astfel, se pierd timpi importanti in masina si la metrou.

Masuri de imbunatatire a situatiei in zona de Business Bucuresti Nord

Pe termen scurt

  • Trenul

Pe termen scurt, se pot lua masuri ce mai pot decongestiona putin zona. In Fig.1., puteti observa ca arealul este traversat de o cale ferata. Aceea este Bucuresti-Constanta care pleaca din Gara de Nord si traverseaza zona Pipera. Este o linie dubla, reabilitata, pe care trenurile pot circula rapid. In prezent, trenurile nu opresc in zona Pipera, neexistand curse sau statii, asa ca oamenii nu pot folosi magistrala ca alternativa la masina, metrou, tramvai, autobuz si bicicleta. Construirea unor statii pe aceasta linie in zona de business, una in apropiere de Strada Petricani, alta langa Soseaua Pipera, ar duce la o alternativa foarte buna de transport pentru cei care vin de la Gara de Nord, dar si pentru cei ce stau in apropiere de linia Bucuresti-Constanta (carierele Giulesti, Grivita, Bucurestii Noi, Pajura, Baneasa, Aviatiei, Andronache si orasul Voluntari). Desigur, este nevoie de infiintarea unor statii si in cartierele mentionate anterior. Trenurile ar pleca dupa un orar bine stabilit, adaptat la orele de varf, din Gara de Nord si ar prelua calatorii din statii pana la zona Pipera. Capacitatea de transport a garniturilor de tren ar fi la fel de mare ca cea a metroului, poate chiar mai mare. Acesta ar putea fi operate de CFR in parteneriat cu municipalitatea. Ba mai mult, pe termen mediu, aceasta linie de tren ar putea fi conectata la alte retele de tren.

  • Modernizarea liniilor de tramvai, cresterea frecventei curselor si separea liniilor de benzile de circulatie

Prin modernizarea liniilor de tramvai creste viteza de deplasare. Cresterea frecventei curselor ar duce automat la sporirea capacitatii de transport cu tramvaiul, iar calatorii ar fi incurajati sa aleaga si acest mijloc de transport, foarte eficient de altfel. In prezent, acestea vin rar, iar calatorii sunt nevoiti sa astepte mult in statii, sa foloseasca metroul aglomerat sau masina personala. Separarea liniei de benzile de circulatie ar impiedica participantii la trafic sa blocheze tramvaiele. Cel mai bun exemplu este linia 41 care functioneaza foarte bine. Garniturile vin la 2-3 minute la orele de varf, circula cat de cat la o viteza mare, iar linia este separata de benzi.

  • Conectarea zonei la o viitoare retea bucuresteana de piste de biciclete

Sunt destui oameni care ar putea pedala pana la serviciu, insa in prezent unii sunt descurajati deoarece este periculos, aglomerat, iar pistele lipsesc. Prin construirea unor piste de biciclete, ar fi incurajat transportul acesta ecologic. De asemenea, este nevoie de o campanie de informare a participantilor la trafic cu privire la modul in care acestia trebuie sa se comporte atunci cand au in apropiere biciclisti.

  • Introducerea de noi linii de autobuz si folosirea unora mai mari

Introducerea unor linii noi de autobuz ar fi o alternativa buna. Frecventa ridicata a acestora si spatiul mare ar incuraja calatorii sa le foloseasca.

Toate variantele de mai sus ar incuraja oamenii sa lase masina acasa si sa foloseasca mijloacele de transport in comun si bicicleta. Ba chiar, ar fi mai rapid. In loc sa piarda multe ore in trafic, ar face sub o ora. De asemenea, mediul inconjurator ar fi mai curat deoarece poluarea scade.

  • Finalizarea Autostrazii Bucuresti-Ploiesti

Aflata in prezent in constructie (tronsonul Centura Bucuresti-Soseaua Petricani), autostrada ar putea fi o alternativa de descarcare a traficului pentru bulevardele aflate in zona de business Bucuresti Nord.

Pe terment lung

  • Construirea unei noi magistrale de metrou

Ar fi utila o noua magistrala de metrou. Aceasta ar prelua din calatorii de la magistrala 2. Daca cea existenta este pe ruta Pipera-Berceni (nord-sud), cea noua ar trebui sa fie pe o alta traiectorie, cum ar fi Rahova-Drumul-Taberei-Militari-Pipera-Colentina-Titan. Aceasta este doar o propunere.

  • Latirea strazii Fabrica de Glucoza si construirea a doua pasaje (A3-Str. Fabrica de Glucoza si Str. Fabrica de Glucoza-Calea Floreasca)

Intotdeauna vor exista oameni care vor prefera confortul masinii personale. Construirea acestor pasaje si latirea strazii ar facilita accesul in zona de business. De asemenea, autostrada A3 nu s-ar mai opri intr-un semafor asa cum este planificat deoarece s-ar continua cu unul dintre pasaje.

  • Construirea unui bulevard nou care se va intersecta cu actuala retea prin bretele de circulatie

Un bulevard nou, eventual pe directia Otopeni-Lacul Tei, care nu s-ar intersecta la acelasi nivel cu infrastructura existenta, ar ajuta la decongestionarea traficului. Ar fi nevoie de constructia unor bretele, de piloni pentru drum suspendat si de tunele care ar trece pe sub alte drumuri si linii de metrou/tren. Constructia ar fi costisitoare. Astfel de bulevarde exista in cateva capitale europene, cum ar fi Londra si Oslo.

  • Deschiderea de noi cladiri de business in alte zone ale Capitalei

Municipalitatea ar trebui sa gaseasca o solutie de relocare impreuna cu antreprenorii pentru ca aceasta zona sa nu fie supraaglomerata. Deschiderea de noi birouri in alte zone, aflate in proximitatea liniilor de metrou, ar fi o varianta.

Acestea sunt cateva dintre solutiile care ar duce la decongesionarea traficului si imbunatatirea transportului in zona de business Bucuresti Nord si implicit in toata Capitala. Ar fi in beneficiul nostru, al medului, iar stresul, cred eu, ar fi mai mic. Bucurestenii merita sa aiba conditii de calatorie civilizate, demne de secolul XXI.

Sper ca vi s-a parut interesant acest articol.

Pana la urmatoare noastra intalnire, fie ca va fi video sau intr-un articol, va doresc numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s