Cutremurele (seismele) reprezinta vibratii generate de activitatea tectonica (miscarea placilor tectonice). Eruptiile vulcanice sunt insotite de multe ori de seisme.
O zona in care se produc foarte multe cutremure este Cercul de Foc al Pacificului. Aici placile tectonice se intersecteaza, se ciocnesc. Spre exemplu, Placa Filipinelor, Placa Euroasiatica si cea Indo-Australiana se afla intr-o zona de subductie (o placa tectonica se consuma sub o alta in astenosfera), rezultand cutremure si activitati vulcanice.
De asemenea, si in zonele de rift (zonele sunt diametral opuse celor de subductie, reprezentand despicaturi in scoarta terestra) se produc seisme si eruptii. Marele Rift siro-african, lung de 6000 de km, constituie un mare sant tectonic.
Valurile de tip tsunami sunt provocate de cutremure submarine.
Ce este scara de Richter?
Este o scara logaritmica, folosita in masurarea magnitudinii cutremurelor. O modificare de un grad este corelata cu o modificare de 10 ori a amplitudinii undelor seismice si de aproximativ 30 de ori a energiei eliberata de un cutremur. Spre exemplu, daca un seism inregisteaza 6 grade, iar altul masoara 7 grade, cel din urma este de aproximativ 30 de ori mai puternic. Scara a fost conceputa de Charles Richter si Beno Gutenberg de la Institutul Tehnlogic din California, in acest stat american fiind o activitate seismica intensa.
Hipocentrul este locul in care se produce cutremurul, iar proiectia sa la suprafata terenului se numeste epicentru. In Romania, originea seisemelor variaza de la <60 km la adancimi intermediare (60-200 km).
Mediul natural si antropic inregistraza schimbari in functie de intensitatea si modul de propagare a undelor seismice. Viteza și amplitudinea acestora sunt modificate de catre structurile geologice pe care ele le traverseaza. Undele de volum se propaga in interiorul pamantului, fiind transversale si longitudinale,

In Romania, cea mai importanta zona seismica este Vrancea. Aici se produc 90% dintre cutremure deoarece este zona in care se ciocnesc 3 placi tectonice: Moesica, Panonica si Est-Europeana. Ca urmare a intersectiei dintre acestea, au rezultat Carpatii.

In Romania s-au produs seisme ce au depasit 7 grade pe scara Richter. Cel din 4 martie 1977, care a avut magnitudinea de 7.2 grade, s-a soldat victime si pagube materiale. A durat 56 de secunde, s-a produs la 94 km adancime, epicentrul fiind in Vrancea. Bucurestiul a fost puternic afectat.
Pe harta alaturata puteti vedea zonarea seismica din 1977. Incadrat in acel dreptungi este arealul Vrancea. Cutremurul s-a resimtit in Romania, Bulgaria si Uniunea Sovietica de atunci.
Pe 28 octombrie 2018 a fost inregistrat un cutremur cu o magnitudine de 5.8 grade pe scara Richter, la o adancime de 150 de km, la 3:38 dimineata (ora de vara), fiind cel mai mare din ultimii 14 ani. In acea noapte s-a trecut la ora de iarna. A avut doua replici, una de 3.1 grade, iar alta de 3.3 grade.

A fost resimtit in Romania, inclusiv in Bucuresti, nordul Bulgariei, sudul Moldovei, dar si in Ucraina. Nu au fost inregistrate pagube importante.
Ca o comparatie, cel mai puternic cutremur inregistrat vreodata, de 9.5 grade pe scara Richter, s-a petrecut in anul 1960 in Chile. A avut o durata de 11 minute. Valurile tsunami generate au afectat coastele din Chile, Hawaii, dar si tarmurile statelor din vestul Pacificului.
Seismele sunt imprevizibile, nu pot fi prezise cu precizie. De aceea, produc pagube foarte mari atunci cand magnitudinea este importanta.
Un gând despre „Cutremurele in Romania. Unde se formeaza cele mai importante miscari seismice de pe teritoriul tarii noastre si care este motivul pentru care acestea se produc in acel loc?”