Pe data de 10 noiembrie 2018 s-a desfasurat la Sotanga in Dambovita o actiune de plantare de copaci. 800 de volantari au luat parte la aceasta, dorind sa contribuie la reimpadurire, dar si sa traga un semnal de alarma cu privire la defrisarile care au loc in Romania.
Actiunea a fost organizata de „Plantam Fapte Bune in Romania”. Daca doriti sa va implicati, puteti afla mai multe accesand site-ul aici. Eu am auzit de aceasta organizatie de la un prieten si am decis sa particip la mai multe actiuni.
La ora opt dimineata am plecat din Bucuresti alaturi de alti trei prieteni. Pana la Sotanga am facut cam o ora si jumatate, localitatea fiind situata intr-o zona de deal, langa Pucioasa. La inceput am primit instructiuni de la un silvicultor cum trebuie sapat si plantat. Urma sa punem plopi albi. Echipe de 20-30 de persoane erau coordonate de catre un membru al organizatiei.
Ne-am impartit doi cate doi si apoi ne-am apucat de treaba. Mai intai am facut o groapa astfel incat arborele sa poata fi fixat. In general, acestea aveau o adancime de 30-40 de centimetri. Dupa ce asezam puietul, acopeream radacina cu pamant maruntit care trebuia tasat. Apoi, completam pana cand groapa se umplea si batatoream solul. Dupa ce plantam arborele, il udam.
Au fost doua zone in care am pus copaci. Una era in apropierea unui parau, iar alta intr-o zona de panta. Solul era destul de dur deoarece nu a mai plouat de cateva luni. Ba mai mult, pamantul din zona de panta era plin cu pietris. Cu toate acestea, am dus misiunea la bun sfarsit.
Actiunea a fost sponsorizata de mai multe firme. De asemenea, localnici au contribuit activ. Este nevoie de implicare si cooperare intre comunitati, fie ca vorbim de voluntari, localnici, organizatii, autoritati si firme, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la defrisarile care au loc in Romania. Pana la urma, noi suntem cei care beneficiem de pe urma padurii. Trebuie sa o ajutam sa se refaca. Cum? Prin astfel de actiuni si prin stoparea defrisarilor si a poluarii.
Padurea, pe langa faptul ca este plamanul verde al Terrei, are rol in a fixa solul, prevenind astfel alunecarile de teren in zonele de panta, absoarbe o cantitate importanta de precipitatii, impiedicand inundatii devastatoare, este habitat pentru vietati si are rol recreativ. De asemenea, iarna, padurea impiedica formarea de troieni care blocheaza caile de transport. Drumurile care sunt inconjurate de arbori nu sunt inzapezite precum cele dintr-un camp deschis.
Daca arealele impadurite ar creste semnificativ, am asista la o reducere a fenomenelor extreme, astfel de suprafete avand rol de moderator climatic.
Ocrotiti padurea si contribuiti la refacerea ei!