Cu totii de amintim de gustul minunat si de mirosul painii facute la test de bunicile noastre. Aceasta indeletnicire straveche, care dateaza de pe vremea dacilor, a fost inlocuita cu timpul de tehnici moderne si rapide de fabricare a painii. Dar gustul nu poate fi inlocuit. Suntem totusi norocosi. Exista persoane cu pasiune care pretuiesc traditiile, care reusesc sa le pastreze si sa le popularizeze. Asa este si George Dumitru, un tanar din Teleorman. El confectioneaza cupotarele din argila, merge cu ele la targuri si festivaluri unde face demonstratii de coacere a painii. Ba mai mult, cei prezenti au ocazia sa manance painea facuta in cuptorul stravechi. Are si un site, testuripaine.com. Cei interesati sa cumpere testuri, o poate face online la urmatoarea adresa: http://testuripaine.com/magazin/.
In continuare, George ne va postesti mai multe despre pasiunea sa pentru acest mestesug. Discutia cu el a avut loc chiar la un festival de traditii din Teleorman.
Colectionarul de orase: Salut, George! Ma bucur sa te intalnesc astazi la festival. Standul tau este cel mai vizitat. Oamenii nu au uitat de testuri si de painea facuta la cupotarele din lut, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. As vrea sa ne spui cate ceva despre tine, unde ai crescut, cu ce te ocupi in viata de zi cu zi, dar si despre pasiunea ta.
George Dumitru: Salut! Ma bucur ca sunteti aici. Am 27 de ani si m-am nascut in Municipiul Rosiorii de Vede, judetul Teleorman. Copilaria mi-am petrecut-o la bunici in comuna Beuca (in satele Beuca si Plopi). Mergeam in vacantele de vara. Am fost obisnuit de mic cu munca, gradina si animalele. Acum cand privesc in urma parca sunt din ce in ce mai nostalgic. Era frumos, era o copilarie in care se punea mare pret pe lucrurile simple, bucuria noastra, a copiilor, fiind reprezentata de fotbalul pe care il practicam aproape in fiecare seara a verilor calduroase. Pe langa fotbal, o alta placere a noastra era pescuitul. Ne bucuram pentru orice
pestisor prins, oricat de mic era acesta.
Cu timpul, vremurile m-au adus la Bucuresti unde am urmat cursurile Universitatii Politehnica (licenta, masterat, si acum doctorat – in curs). Lucrez de 4 ani pe functia de consultant fonduri europene si incerc pe cat posibil sa ajut oamenii sa-si deschida si sa-si dezvolte propriile afaceri.
Pasiunea mea pentru traditii si mestesug a inceput in 2012 cand bunicii mele din Beuca i s-a spart testul. Atunci, impreuna cu 2 vecine din sat, ne-am apucat sa facem altele noi. Acesta a fost momentul cand am invatat procesul de productie al testurilor.
O paine proaspata si gustoasa, facuta in cuptorul stravechi
Colectionarul de orase: Mi se pare superba povestea. Ajutand-o pe bunica ta, ai invatat un mestesug. Dupa acest moment, cum ai continuat si cum reusit sa dezvolti ceea ce abia ai invatat?
George Dumitru: A fost un inceput suprizator. La insistentele tatalui meu, in 2012, am pus aceste testuri pe cateva site-uri de anunturi. De atunci, telefoanele au inceput sa sune, am vandut testurile pe care le mai aveam si apoi ne-am gandit ca ar fi interesant sa facem mai multe pentru a le vinde deoarece painea facuta in aceste cupoare are un gust inconfundabil.
Test pe foc
Din punct de vedere al dezvoltarii, a fost totul organic. Am inceput sa ne dezvotam singuri, sa confectionam matrite, astfel incat testurile sa fie standardizate. Ne-am creat si propriul magain online http://www.TesturiPaine.com, am comandat cutii specifice marimii testurilor, ne-am asigurat spatiul de depozitare etc.
Colectionarul de orase: Vacantele petrecute la tara sunt nemaipomenite. Suntem norocosi ca am avut parte de acestea, nu crezi?
George Dumitru: Da. A fost atat util, cat si dragut sa-mi petrec vacantele de vara la bunicii din Beuca, Teleorman, deoarece imbinam munca cu timpul petrecut alaturi de cei dragi.
Colectionarul de orase: Vrei sa transmiti mai departe acest mestesug?
George Dumitru: Da, imi doresc sa-l transmit mai departe, este unul dintre obiectivele mele. Problema cu care ma confrunt este aceea ca nu am mai gasit pe nimeni care sa faca asa ceva, noi fiind singuri din tara care mai facem cuptoare din lut, iar daca noi am renunta in cativa ani, acest produs ar fi pierdut.
Test cu vatrai
Desi timpul nostru este foarte limitat pentru ca avem propriul job, incercam pe cat posibil sa ni-l facem pentru acest produs. Motivul pentru care facem aceste eforturi este acela ca oamenii ne incurajeaza mereu, ne roaga sa nu renuntam, considerand ca este frumos ce facem.
Colectionarul de orase: Din ce material sunt facute testurile?
George Dumitru: Reteta dupa care sunt facute testurile este fix aceea pe care o foloseau si bunicii. Nu am schimbat nimic. Materialele folosite sunt argila rosie si balegar de cal, acesta din urma avand rolul de liant.
Colectionarul de orase: De ce painea la test este așa buna? Care este „secretul”?
George Dumitru: Painea la test este atat de buna datorita testului. Acesta ii confera painii un gust si un miros specific, care nu poate fi redat de alte tipuri de cuptoare. “Secretul” este testul. Atat!
Colectionarul de orase: Noi suntem astazi la un festival. La ce alte evenimente ati mers prin tara?
George Dumitru: Avand in vedere ca pentru noi timpul este foarte limitat, incercam sa ne focusam cat mai mult pe productia de testuri deoarece acestea se pot realiza doar in perioada calda a anului (lunile mai-septembrie). La evenimente ajungem foarte rar. Este greu sa multumesti pe toata lumea, dar oamenii
trebuie sa inteleaga ca atat timp cand nu esti sprijinit intr-o forma sau alta, nu poti sa le faci pe toate.
Am fost prezenti la Zilele Judetului Teleorman (locatie: Alexandria), la Festivalul Painii din Parcul National Bucuresti, la un targ din Dumbrava Sibiului si cam atat.
Colectionarul de orase: Meseria era „bratara de aur”. Sunteti sprijiniti de stat? Exista programe pentru astfel de mestesuguri?
George Dumitru: Din pacate, in Romania, nu exista un program care sa sprijine mestesugarii. Exista diferite subventii si ajutoare pentru agricultori: ajutor APIA, program pentru tomate, program pentru ustoroi, dar pentru mestesugari, nimic. Lipsa de interes duce cu timpul la pierderea produselor artizanale romanesti, pierderea traditiilor, pierderea identitatii nationale. Consider ca trebuie sustinute mestesugurile de catre stat. Pastrarea lor ne asigura identitatea nationala.
Colectionarul de orase: Cum pot ajunge oamenii la voi?
George Dumitru: E simplu. Oamenii ne pot gasi foarte usor in mediul online: pe site-ul TesturiPaine.com , pe pagina noastra de facebook https://www.facebook.com/testepentrupaine/, in publicatii, pe site-urile cu specific sau in cel mai simplu mod, printr-o cautare pe google.
Colectionarul de orase: Eu sunt cumparator. Recomanda-ne produsul tau.
George Dumitru: Daca ai copilarit la tara si bunica iti facea paine la cupotrul stravechi, prin achizitia unui test, nu doar ca iti vei aduce aminte de copilarie, dar vei manca sanatos.
Daca nu ai cunoscut testul pana acum, fa cumva si gusta macar o data un preparat la test (paine, pui, pizza etc.). Te vei convinge singur ca mancarea pregatita la test difera enorm de cea din comert si cu siguranta te vei indragosti de acest cuptor stravechi.
Colectionarul de orase: In incheiere, ai un mesaj pentru cei care ne citesc?
George Dumitru: Doresc sa multumesc tuturor celor care duc mai departe traditiile si obiceiurile romanesti, dar si celor care sprijina si promoveaza acesti oameni.
Colectionarul de orase: Iti multumesc pentru timpul acordat si iti doresc mult succes in continuare!
Sper ca v-a placut povestea lui George. Traditiile trebuie pastrate. Oamenii care au astfel de pasiuni trebuie promovati si incurajati deoarece ei reusesc sa ne ofere noua doza de autentic romanesc.
Sa auzim numai de bine!
Așa mîncam cea mai sănătoasă pîine, făcută sub tăst.
ApreciazăApreciază
Succes in continuare imi place ideea dar daca nu va deranjez prea mult vasi ruga sami ziceti ce dimensiune au testurile si ce pret multumesc si la cat mai multe idei bune
ApreciazăApreciază