Statele enclava. Care sunt acestea si ce reprezinta?

Harta politica a lumii cuprinde numeroase particularitati interesante, cum ar fi granitele in linie dreapta, exclavele, dispunerea strazilor in cadrul oraselor (rectangular, circular), impartirea pe regiuni etc.

Enclavele intra si ele in categoria lucrurilor interesante care pot fi vazute pe harta lumii, reprezentand o tara inconjurata complet de teritoriul altui stat. Exista 3 la numar la nivel mondial:

Lesotho

-Lesotho: este incercuita complet de Africa de Sud, fiind de altfel cea mai mare enclava ca suprafata din lume (30355 kmp).

-San Marino: este inconjurata din toate partile de Italia, fiind un stat liliputan (61.2 kmp); cu toate acestea, nu e cea mai mica enclava.

-Vatican: cel mai mic stat din lume ca suprafata (0.44 kmp) si populatie este, de asemenea, cea mai mica enclava, fiind complet incercuita, tot de Italia.

Daca peninsulele reprezinta un teritoriu inconjurat din 3 parti de apa, avem si tari marginite din 3 parti de acelasi stat.

Doua dintre acestea sunt eSwatini (fosta Swaziland) si Gambia. Nu sunt enclave, dar sunt inconjurate in mare parte de un singur stat, prima de Africa de Sud, a doua de Senegal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s