Alexandria, Teleorman, Romania. Scurta descriere fizico-geografica si antropica

Alexandria este resedinta Teleormanului, fiind cel mai important centru cultural, economic si administrativ al judetului.

Municipiul este situat in partea centrala a judetului Teleorman, usor spre est, pe raul Vedea, in sudul Campiei Romane, la contactul dintre Campia Boianului si Campia Gavanu-Burdea, altitudinea fiind de 41 de metri. Se remarca printr-o structura rectangulara, cu strazi in unghi drept, asemanator oraselor noi americane. Planul urbanistic a fost elaborat de Otto von Moritz. Orasul a fost infiintat in 1834, orasul luand numele domnitorului de atunci Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842, 1856-1858), ale carui oseminte sunt depuse in Catedrala Episcopala „Sfantul Alexandru”, edificiul fiind azi necropola.

Judetul Teleorman (harta: „Colectionarul de Orase” – Cristian Popescu)

Pe teritoriul actualului oras se aflau inainte asezarile Mitropolia si Bacaieni. A fost fondat din dorinta unor negustori din Zimnicea si Mavrodin de a infiinta un oras liber.

La sfarsit de secol XIX a fost construita linia ferata Rosiori-Zimnicea care tranziteaza orasul. Din pacate, astazi mai circula trenuri doar pe relatia Alexandria-Rosiori de Vede. Orasul a trecut prin doua razboaie mondiale, iar din 1968 este resedinta judetului Teleorman dupa reorganizarea administrativa.

In prezent, are o populatie de aproximativ 40000 de locuitori, avand punctul maxim la inceputul anilor 1990 cand valoarea demografica atingea 60000 de locuitori.

Municipiul Alexandria se afla la intersectia dintre DN6 E70 (Bucuresti-Alexandria-Timisoara), DN51 (Alexandria-Zimnicea) si DN52 (Alexandria-Turnu Magurele). DJ 504 leaga orasul de Pitesti, respectiv Giurgiu. Dupa 2010 a fost construita o centura ocolitoare care a facilitat tranzitul autovehiculelor, cu precadere cel al autocamioanelor.

Unitatea administrativ teritoriala a Alexandriei (harta: „Colectionarul de Orase” – Cristian Popescu)

Vegetatia specifica este de stepa, dar mare parte a fost inlocuita cu terenuri cerealiere (grau, porumb, orz, ovaz), rapita si mai putin cu culturi de vita de vie, pepeni, legume si pomi fructiferi. Exista mici palcuri de padure, arbori care fac parte din fostii codrii ai „Deliormanului”, cuvant de provenienta turca (padure nebuna in traducere).

Solurile sunt foarte fertile, aici fiind intalnite cernoziomurile. Precipitatiile sunt relativ reduse, 500-600 mm/mp/am, iar temperaturile medii anuale sunt intre 10 si 11 grade Celsius. Clima este temperat continentala, iar vantul dominant este crivatul. Iarna este un vant rece, care sufla cu putere si aduce viscol si ger. Vara apare sporadic si este cald. In lunile mai, iunie, iulie se pot produce inundatii din cauza averselor.

Locuitorii, conform recensamintelor, sunt in marea lor majoritate romani, foarte multi sosind din comunele limitrofe. Populatia este intr-o continua scadere si imbatranire ca urmare a migratiei, respectiv a sporului natural scazut. Foarte multi tineri aleg sa se mute in Bucuresti pentru studii, iar apoi pentru serviciu.

Cea mai importanta uzina este fabrica de rulmenti, aflata la iesirea spre Turnu Magurele. La Alexandria se mai produc echipamente electrice (Electrotel), echipamente pentru instalatii de climatizare si ventilare (IAICA), materiale de constructii, produse alimentare, constructie de mobila. Serviciile reprezinta sectorul cel mai important din economia alexandrineana (educatie, administratie, financiar-bancar, telecomunicatii, alte servicii).

Orasul vazut de sus noaptea (foto: „Tara cu Balauri”)

In privinta educatiei, in oras exista 7 scoli generale, 6 licee, dar si institutii de invatamant superior.

In oras regasim Bilblioteca Judeteana ‘Marin Preda” (din 1991 sub aceasta denumire), Muzeul Judetean de Istorie Teleorman, Scoala Populara de Arte, Centrul Cultural Romano-Francez „ROMFRA”. Incepand din 2006 in fiecare vara se desfasoara la Alexandria Festivalul de Teatru Tanar „Ideo Ideis”. Casa de Cultura este in prezent in renovare. Recent a fost deschis un Centru Multifunctional pentru TIneri pe locul fostului cinematograf.

Centrul orasului vazut din drona (foto: „Tara cu Balauri”)

Personalitatile orasului sunt Liviu Vasilica (cantaret de muzica populara si medic pediatru), Ion Moraru (istoric si scriitor), Alexandru Colfescu (fost primar), Catalin Botezatu (creator de moda) s.a.

Sportul ocupa un loc important, existant echipe care activeaza in esaloane nationale, cum ar fi echipele de baschet feminin, handbal masculin si fotbal feminin. Sala Sporturilor a fost reconstruita recent, iar stadionul a fost demolat, in locul acestuia urmand a fi construit altul.

Parcul Vedea este cel mai important la nivelul orasului Alexandria, fiind situat in partea de est, langa Vedea. Altele, mai mici ca suprafata, se afla in centru langa Strada Dunarii.

Printe atractiile turistice, regasim Catedrala ortodoxa cu hramul „Sfantul Alexandru” finalizata in 1898 in stil bizantino-romantic (printre pictorii acesteia a fost Stefan Luchian), Biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” care dateaza din 1846, fiind cea mai veche din oras si Muzeul Judetean de Istorie.

Orasul poate cunoaste o dezvoltare importanta daca se vor investi sume in educatie si in crearea de locuri de munca. Recent a fost semnat un contract pentru studiul de fezabilitate al drumului de mare viteza Bucuresti-Alexandria.

Printre sursele de inspiratie pentru acest articol, mentionez site-ul primariei Alexandria si publicatiile „Enciclopedia Geografica a Romaniei” (2000, Dan Ghinea) si „Alexandria pe Treptele Istoriei” (1994, Ion Bala si Ion Moraru). Hartile au fost elaborate de subsemnatul, in timp ce fotografiile apartin lui Laurentiu Cutaru de la Tara cu balauri.

Mai jos regasitii un clip video cu prezentarea orasului.

Prezentarea orasului Alexandria – „Colectionarul de Orase” – Cristian Popescu

4 gânduri despre „Alexandria, Teleorman, Romania. Scurta descriere fizico-geografica si antropica

  1. Am un coleg / prieten de facultate care locuiește în orașul Alexandria. De curiozitate am citit articolul. Nu mă gândeam că are o asemenea istorie orașul, deși nu e de mirare. Era o zona strategică probabil încă din timpul existenței regatului Dac, apoi al imperiului Roman.

    Apreciază

  2. Îi doresc multă sănătate și putere de muncă fostului coleg de la Fabrica de mobilă, Pavel Mirea -Cristi.Imi face mare plăcere să văd ce realizări personale și profesionale are.
    Viață lungă și mult succes în continuare.Andrei STUPARU!

    Apreciază

  3. Consider că una din străzile orașului, ar trebui să poarte numele inginerului austriac Otto von Moritz ( cel care a realizat planurile urbanistice după care a fost realizată așezarea, acum aproape 200 de ani ). Ar fi un omagiu adus celui care a dispus străzile într-un sistem rectangular, făcând simplă orientarea și deplasarea cetățenilor. Puține localități au o sistematizare atât de ordonată. Să apreciem lucrurile de calitate, indiferent de epoca în care au fost create.

    Apreciază

  4. sunt un modovean am lucrat in pittesti 35 ani de 20 ani sunt in rosiori alixandria ete curat aerisit strazile sut drepte usor de orientat un oras Frumos

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s