Caracal, surprinzator

M-am decis sa fac o prezentare a orasului din Olt. De ce consider eu ca este deosebit?

Orasul se afla in Campia Romanati si dateaza din anul 1538, avand aproape 500 de ani. Mihai Viteazul este cel ce a ridicat localitatea la rang de oras. Are o populatie de circa 30.000 de locuitori. Este strabatut de valea Gologan. Relieful este unul de campie, in unele zone fiind prezente vai, iar in altele fiind plat.

Municipiul este nord feroviar, avand legaturi spre Craiova-Timisoara, Bucuresti, Corabia si Ramnicu Valcea-Sibiu. Se afla pe magistrala Bucuresti-Timisoara.

Cand auzi de Caracal, te vei gandi la tot felul de bancuri, legende si „minuni”.

Iata cateva: cimitirul de pe Strada Invierii, fabrica de paine de pe Strada Foametei, puscaria de pe Strada Libertatii, macaraua ramasa intre blocuri (a fost nevoie sa darame o parte din structura blocurilor pentru a scoate macaraua). Am mai auzit si altele, cum ar fi: un kilogram de ceapa 1 leu, doua kilograme de ceapa, tot 1 leu sau un bilet de la gara in centru 1 leu si din centru la gara 2 lei (aceeasi distanta). Tot aici s-ar fi construit o cale ferata si intre cele doua sine ar fi fost amplasat un stalp pe care era fixata linia de electrificare. Acestea sunt legende.

Cu toate acestea, Caracal este singurul oras din Judetul Olt care are un Teatru National. Aceasta nu e o legenda. Este o realitate. Acesta a fost construit intre anii 1896-1901 dupa planurile arhitectului austriac Franz Bileck. El a mai proiectat si cladirea Scolii Centrale de Fete din Craiova. De fapt, arhitectul a trait in capitala Olteniei cativa ani. Revenind la cladirea teatrului, aceasta este construita pe un teren nisipos, astfel de intinderi fiind specifice zonei de sud a Olteniei, avand foarte multe elemente de ornament, atat in interor, cat si pe exterior: statui, balcoane, coloane, capiteluri, cupole. A fost renovat incepand cu anul 2007. In aceasta cladire au sustinul spectacole actori precum Horatiu Malaele, Radu Beligan, Tudor Gheorghe, Emilia Popescu sau Florin Piersic. Nevoia unui teatru a fost manifestata inca din secolul al 19-lea deoarece aici au jucat actori celebri, cum ar fi Nottara, Matei Millo sau Grigoriu.

646x404.jpg
Teatrul National

Primaria Municipiului Caracal se afla la numai 100 de metri sud de teatru si este o cladire veche, care are un fel de cupola in zona intrarii principale. Sunt elemente decorative amplasate deasupra ferestrelor. Camerele sunt inalte. Intrarea principala se afla pe latura sudica, iar cladirea domina mica piata ce se afla in fata sa. In imediata apropiere a primariei se afla un parc.

primaria-caracal-angajeaza-ingrijitori.jpg
Primaria Caracal

Parcul Constantin Poroineanu este destul de intins, fiind considerat al 3-lea parc natural ca dimensiune din Europa. Cuprinde un lac, alei, restaurante, specii de arbori autohtone, dar si specii exotice adaptate in Romania. Poroineanu si-a donat intreaga avutie orasului. Nu departe de acest loc se afla Stadionul „Parc”. Candva, arena gazduia echipa FC Caracal, urmasa echipei Extensiv Craiova. Tot aici, Nationala de Tineret la Fotbal a Romaniei a jucat un meci oficial, dar si un amical cu Bulgaria in 2008. Stadionul poate gazdui 11500 de suporteri.

parc2.jpg
Parcul C-tin Poroineanu
caracal-2.jpg
Arena Caracaleana (Stadionul Parc)

Cladirea Judecatoriei Caracal este o structura impunatoare. Are la intrare patru coloane. In fata are o mica gradina.

judecatoria_caracal_77067400.jpg
Judecatoria Caracal

Muzeul Romanati a fost infiintat in 1949, iar cladirea a apartinut familiei Jienilor. Fiecare sala a muzeului are o tematica ilustrata prin harti, obiecte, costume, imagini, documente ce amintesc de regiunea Romanati. Candva, Caracal a fost resedintea acestui judet.

IMG_0008.jpg
Muzeul Romanati

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este considerata a fi monument istoric. Are 2 turle mai mici in fata si o turla mai mare in centru. Aici este inmormantat Iancu Jianu, haiduc oltean.

IMG_0249.jpg
Biserica „Adormirea Maicii Domnului”

In Caracal se afla Casa lui Nicolae Titulescu, acesta fiind deputat de Romanati. Este considarata a fi o bijuterie arhitectonica, construita in stilul barocului tarziu.

casa-nicolae-titulescu-din-caracal-judetul-olt-monument-istoric.jpg
Casa lui Nicolae Titulescu

13549117_10206774446064601_925007837_o.jpg

Foisorul de foc (aflat in imaginea din stanga) a fost construit in anul 1901. Acesta apartinea de pompierii din Caracal. Desigur, era un punct de observatie pentru incendiile din oras.

Acestea sunt doar cateva dintre obiectivele orasului. Pentru a afla povestile in detaliu, va trebui sa faceti o vizita in orasul din fostul judet Romanati.

Atunci cand plec spre Craiova, imi place sa fac un popas la Caracal, fie sa imi cumpar ceva, fie sa vad teatrul. Deoarece strazile sunt intortocheate, e posibil sa te ratacesti in Caracal, chiar daca orasul nu este foarte mare. Mi s-a intamplat mie.

18837090_1355643561189834_8747231071684588621_o.jpg
In fata Primariei Caracal

Asta vara, cand veneam din Dubrovnik, am oprit in Caracal special sa ii arat orasul unui prieten, cel din dreapta. I-am spus ca, desi exista acele povesti, orasul este chiar interesant.

Poate ca acele legende fac o reclama negativa Municipiului Caracal. Eu va invit sa mergeti si sa descoperiti locurile de mai sus, dar mai ales povestea. Orasele mici nu trebuie sa dispara, din contra, ele trebuie mentinute si dezvoltate.

5 gânduri despre „Caracal, surprinzator

 1. Mi-a placut sa vad ca orasul Caracal este apreciat si descris atat de bine. Trebuie sa va atrag atentia asupra unei erori. Muzeul Romanatiului este in casa familiei Dobruneanu. Ultimul descendent sta in Franta si nu a cerut restituirea imobilului ci l-a donat primariei fiind multumit de faptul ca este muzeu. Casa memoriala Iancu Jianu este vis- a-vis de Muzeu.
  Am vazut ca ati pus la inceput o fotografie a unei case, fara a spune nimic despre ea. Aceasta a apartinut familiei Tache Cristescu, un bogat negustor de unelte si utilaje agricole, care a adus primul tractor in judetulRomanati. Casa este construita dupa planurile arh. Alfred Vincens, in 1889 si este cea.ai frumoasa si reprezentativa cladire din epoca .. In perioada comunista aici a fost sediul Securitatii, apoi un orfelinat de trista amintire. Dupa 7 ani de judecata imobilul a fost retrocedat proprietarilor legali. Aici au infiintat o scoala pentru adulti unde s-au predat primele lectii de utilizarea calculatoarelor, de contabilitate pt. Societati private si alte cursuri..
  Cu toate ca autoritatile locale erau ostile, aici au invatat sa utilizeze computerul toata administratia locala, multi medici, profesori etc. contribuind substantial la informatizarea societatii.

  Apreciază

 2. Asta înseamnă să ai cultura cu adevărat, să te pasioneze chiar și un mic oraș. N.Ceausescu a fost condamnat și arestat inainte de a deveni președintele țării la tribunalul de pe strada Libertăți
  ( unde a jurat ca dacă v-a deveni președinte, Caracalul va deveni nimic mai mult decât o simpla comuna)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s